İngiltere: İran`la İlişkileri Geliştirmeye Açığız

İngiltere: İran`la İlişkileri Geliştirmeye Açığız

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İran`la ilişkileri geliştirmeye açık olduklarını belirterek, ``İran, Suriye konusunda yapıcı bir rol oynayabilir`` dedi.

BM`nin 68. Dönem Genel Kurul genel görüşmeleri nedeniyle New York`ta resmi temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ``İran`la ilişkileri geliştirmeye açığız`` dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Zarif ile yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, İran`ın nükleer programı, Suriye krizi, insan hakları ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını bildirdi.

Hague, Dışişleri Bakanı Zarif`le ``E3+3`` nükleerle ilgili olarak ele alınacak toplantı konusunda düşünce birliğine vardıklarını dile getirdi. Hague, İran`ın batının kaygılarını hafifletmek amacıyla ilişkileri geliştirme isteğini memnuniyetle karşıladığını ancak bunların tek başına yeterli olmadığını bildirdi. İran`ın 8 siyasi mahkumu serbest bırakmasını memnuniyetle karşıladıkalarını dile getiren Hague, ``Şimdi somut adım atma zamanı`` diye konuştu.

Bakan Hague, şartların uygun olması durumunda, İran`da elçiliğin yeniden açılabileceğine de değinerek, İran tarafından somut adımlar atılmadan bunun mümkün olmadığını söyledi. İran`ın bu samimiyetini uluslararası topluma göstermesi gerektiğini kaydeden Hague, ``Orada tacize uğrayan, normal işlevini yerine getiremeyen bir büyük elçilik açmak istemeyiz`` ifadesini kullandı.

"İngiltere`nin İran`la birbirine meydan okuyan ilişkiler istemiyoruz" diyen Hague, zamanı geldiğinde, büyükelçiliğin de açılabileceğini ifade etti.

Hague, İran`daki yeni yönetimin son açıklamalarını olumlu karşıladıklarını bildirerek, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Zarif`in beyanlarının birbirine uyumlu olması durumunda iki ülke arasında daha yapıcı ilişkiler geliştirebileceklerini söyledi.

Öte yandan, yeni adıyla `E3+3` mensubu İngiltere, Fransa ve Almanya ile ABD, Rusya ve Çin dışişleri bakanlarıyla İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif`in katılacağı İran`ın nükleer programını konu alan toplantının tarihinin 26 Eylül Perşembe olarak kesinleştiği belirtildi.

BM`de yapılması planlanan bu toplantıyla 6 yıl aradan sonra ABD ile İran doğrudan gerçekleştirilecek bu toplantıda ilk görüşmelerini yapmış olacak. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 34 yıldır kesik durumda.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.