İngiltere'de 16 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere'de 16 Ocak 2013 Basın Özeti

Fransa'nın Mali'de radikal İslamcı isyancılara karşı başlattığı müdahale gazetelerde bugün de geniş yer buluyor.

Guardian, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın İslamcılar yenilgiye uğratılıncaya kadar Mali'de savaşmaya devam edeceklerini söylediğini ve sömürgecilik iddialarını reddettiğini aktarıyor.

Gazete Hollande'ın 'Fransa'nın müdahalesinin ancak Mali siyasi istikrar kazanınca ve seçim sürecine girince biteceği' yolundaki sözlerinin Paris'in Afrika çöllerinde uzun sürecek bir savaşa girme olasılığını gündeme getirdiğini belirtiyor.

'Para geldiği sürece rahatsızlık yok'

Independent gazetesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin destek açıklamasına rağmen Avrupalı müttefiklerinden beklediği yardımı alamayan Fransa'nın Körfez ülkelerine yöneldiğine dikkat çekiyor. Gazete, Hollande'ın dün gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde Arap ülkelerinden lojistik destek ve eski sömürgesindeki operasyonlarını finanse etmek için mali destek istediğini kaydediyor. Gazetenin yazarlarından Patrick Cockburn bu durumu söyle eleştiriyor:

"Fransa, Mali'de cihat yanlısı radikal İslamcılara karşı başlattığı savaşın Arap monarşileri tarafından finanse edilmesini istiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler, İslam dünyası ve ötesindeki faaliyetlerinin finansmanı için uzun bir zamandır Körfez monarşilerine yönelmiş durumda. Bu yardım bazen Katar'ın 2011'de Libyalı isyancılara silah ve para desteği sağlaması gibi doğrudan kimi zaman da Sovyetler'e karşı savaşan Afgan mücahitlere yapıldığı gibi dolaylı olarak veriliyor."

Patrick Cockburn yazısına şöyle devam ediyor:

"İki yıl önce başlayan Arap devriminden sonra ABD ve Batı Avrupalı müttefikleriyle Körfez monarşileri arasındaki ilişki son derece tezat oluşturmaya başladı. Batı, dünyanın en antidemokratik yöneticilerinden olan Körfez kralları ve emirlerini, Libya ve Suriye'deki demokratik devrimlerin desteklenmesinde ve finansmanında doğal bir müttefik gibi sundu. Başka bir çelişki de Suudi Arabistan ve Sünni yöneticilerin İslam dünyasında El Kaide'ninkine benzer bir ideolojisi olan Selefiliği teşvik etmesi. Para gelmeye devam ettikçe, Batı'nın Körfez krallarının ideolojilerinden rahatsızlık duymayacağı anlaşılıyor."

Times gazetesi yazarı Richard Dowden, "Bugün Mali, Yarın El Kaide için Nijerya" başlıklı yazısında 'Daha önce haritada boş bir alan olan Sahra çölü şimdi İslamcı militanlar için sıçrama tahtasına dönüştü" diyor. Yazar şöyle devam ediyor:

"Daha birkaç yıl öncesine kadar, Batılı bağışçı ülkeler Mali'yi bir başarı öyküsü olarak sunuyorlardı. 1992'de diktarörün devrilmesinden sonra Mali görece demokratik bir ülke haline gelmişti. Yoksul olmasına rağmen komşularına kıyasla daha iyi işleyen bir sistemi vardı. Ama geçen Mart'ta darbe oldu ve şimdiki hükümet etkisiz. Nerede hata yapıldı. Birincisi hükümet bağışçı ülkelerin iddia ettiği kadar iyi değildi. Batı'nın yardımına bel bağlayan hükümet yozlaştı. Halkın huzursuzluğunu gören genç bir yüzbaşı geçen yıl yönetime el koydu. İkincisi ülkenin kuzeyi yani Sahra çölü 1990'ların sonunda Cezayir'den sürülen Selefi isyancıların merkezi oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Mali'ye müdahalelerinin birkaç hafta süreceğini söyledi. Ama bunu söylediğine pişman olabilir."

'ABD Mursi'yi kınamakta haklı'

Times gazetesi, Amerikan yönetiminin 2010'da Yahudiler için sarfettiği iddia edilen sözler nedeniyle Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi kınadığını aktarıyor. Gazeteye göre, o dönem Müslüman Kardeşler'in üst düzey bir yetkilisi olan Mursi, Lübnan merkezli El Kuds kanalının kaydettiği ancak yeni ortaya çıkan görüntülerde "Siyonistlerin istediği her şeyi kabul edeceksiniz, yoksa savaş. Filistin topraklarını işgal eden, kan emici, Filistinlilere saldıran bu savaş tacirlerinin, bu domuz ve maymun soyundan gelenlerin tek bildiği bu" diyor.

Mursi mülakatta ayrıca İsrail'le Filistinliler arasındaki görüşmeleri zaman kaybı olarak niteliyor ve İsrail'in müzakerelereki muhatabı Filistin Yönetimi'ni, siyonistlerin ve Amerikalı düşmanların ürünü olarak niteliyor.

Muhammed Mursi geçen Ekim'de çekilen başka bir görüntüde de hutbesinde Allah'ın Yahudileri ve destekçilerini darmadağın etmesini isteyen imamın duasına 'Amin' derken görülüyor.

Times başyazısında Mursi'nin bu yorumlarının rahatsız edici olduğunu belirtiyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Geçen Temmuz'da iktidara gelen Mursi, İsrail'le imzaladıkları barış anlaşmasını ima ederek mevcut uluslararası anlaşmalara sadık kalacağını söyleyerek devlet adamı görüntüsü çizmeye çalıştı. Ama Mursi kayıtta Yahudiler için, domuz soyundan gelen kan emiciler olarak niteliyor. Beyaz Saray bu sözleri kınamakta haklı. Çünkü Mursi'nin bu yorumları zehirli ve hastalıklı."

"Bu sözler, Batı diplomasisinin yeterince ciddiye almadığı bir siyasi söylem patolojisini yansıtmaktadır. İsrail'le, 1978 Camp David ve 1994 İsrail-Ürdün Anlaşması gibi uluslararası anlaşmaları kabul eden ılımlı Arap ülkeleri arasındaki soğuk barış devam ettirilebilir. Ancak Yahudi düşmanlığına dayalı komplo teorileri, kamusal yaşamın temel unsuru olursa kalıcı barış ve sağlık siyaset mümkün olmaz."

'İspanya'dan teşvik çağrısı'

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Financial Times'taki demecinde, Euro bölgesinde Almanya ve diğer alacaklı ülkeleri büyümeyi teşvik edecek adımlara çağırıyor. Rajoy demecinde, 'Büyümeye ihtiyacımız olan bir dönemdeyiz. İspanya şu aşamada genişlemeci bir politika benimseyemez ama Euro bölgesinde ekonomik toparlanma için, buna gücü olan ülkeler öyle yapmalı' diyor.

Financial Times başyazısında, Almanya'daki ekonomik yavaşlama için özel sektöre görev düştüğünü belirtiyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Talebi hükümet tek başına canlandıramaz. Özel sektörün de yardımcı olması gerekir. Son 10 yıl içinde Almanya'daki maaşlar, üretkenliğin gerisinde kaldı. Maaş ve ücretlerin artırılması tüketicileri yerli ve yabancı ürünlere yöneltecek. Bu durum Almanya ve çevresindeki ülkelerin rekabet güçleri arasındaki uçurumu azaltacak ve Euro bölgesindeki krize de çözüm olacak. Bir başka takviye de Berlin'in başka ülkelere dayattığı ama kendisinin uygulamadığı yapısal reformlar olmalı. Perakende sektöründe aşırı mevzuat var ve hizmet sektörünün daha fazla rekabete açılması gerekiyor. Bunlar belki hemen büyümeye etki etmez ama bu erteleme için bahane olmamalı."

BBC

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.