İngiltere'de 18 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere'de 18 Ocak 2013 Basın Özeti

Financial Times gazetesi Paris'te geçen hafta öldürülen üç Kürt kadının cenazesinin barış görüşmelerine desteği yansıttığını belirtiyor.

Haberde "Tabutlar yasaklı örgütün bayrağına sarılmıştı ama törene katılanlar beyaz barış başörtüsü taktılar" deniyor.

Törenden önce Başbakan Erdoğan'ın kışkırtma uyarısı yaptığı dikkat çekilen haber özetle şöyle devam ediyor:

"Televizyonların cenaze törenini canlı yayınlamaması gergin havanın bir işaretiydi. Tören Kürt bölgelerinde hem öldürülen Kürt kadınlara duyulan sempatinin derinliğini hem de PKK'yla Erdoğan arasında yeni palazlanan barış görüşmelerine desteği yansıttı. Kadınların esrarengiz suikastında asıl hedefin bu barış görüşmeleri olduğu söyleniyor. Hem iktidar partisi hem de Kürt partisinin milletvekilleri suikastların arkasında Ankara'nın bölgesel rakibi İran'ın olabileceğini ve Tahran'ın PKK içindeki muhalif bir grupla işbirliği yapmış olabileceğini öne sürdü. İran'ın yarı resmi haber ajansı FARS, Türkiye'yi, İran'daki Kürtleri kışkırtmak için PKK'yla işbirliği yapmakla suçlamıştı. Tahran suikastla ilgisi olduğu iddialarını reddediyor ve barış sürecine destek verdiğini söylüyor.”

‘Cinayetlerin arkasında kimin olduğu önemli değil’

“Pennsylvania'daki Lehigh Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Henry Barkey ise, 'Bir dereceye kadar cinayetlerin arkasında kimin olduğu önemli değil. Çünkü başarılı olamadılar' diyor.

Hem Türk hükümeti hem de Kürt aktivistlerin adımlarını dikkatli atması görüşmelerin hala canlı olduğunu gösteriyor. Ama sürecin önünde zorlu engeller var."

Görüşmelerde Irak sınırındaki PKK güçlerinin geri çekilmesinin tartışıldığına dair haberlerin yer aldığını belirten Financial Times, Türk Hükümeti'nin baş muhatabı olan PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın gelişmeleri takip edebilmesi için odasına televizyon gönderildiğini yazıyor.

Hükümetin Kürt sorununun çözümü yolunda bazı adımlar attığı belirtilen haber şöyle devam ediyor.

"Henri Barkey, Türkiye'nin krizin sona ermesi için daha geniş çaplı değişiklikleri kabul etmesi olasılığı olduğunu söylüyor. Barkey, 'İnsanlar okullarda anadilde eğitimi kabul etmeye hazır. Ülke savaştan bıktı ve tutumlar değişti. Amerika'da eşcinsel evliliklerine bakışın değişmesi gibi' diyor. Barkey, Türk vatandaşlığından etnik referansların çıkarılması için anayasanın değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ama zamanlama Erdoğan için bir sorun olabilir. Erdoğan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan, görüşmelerin bir-iki yıl sürebileceğini belirtiyor. Bu durumda birkaç ay içinde anayasayı geçirme umudunda olan hükümetin planlarıyla senkron tutmayabilir. Dahası Türk Hükümeti Öcalan'ın Kürtler adına konuştuğunu kabul etti ama Öcalan’ın gerçekten bunu yapıp yapamayacağına dair soru işaretleri var."

‘Batı Afrika’da aynı yanlışı tekrarlayabilir’

Independent gazetesi Adrian Hamilton, Fransa'nın geçen hafta, başkente ilerleyen radikal İslamcıları durdurmak için askeri müdahale başlattığı Mali'de yaşananlarla ilgili yazısında "Mali küresel bir kriz değil ve küresel bir tepki de gerektirmiyor" diyor:

"Afrika'da Batılıların rehin alınmasıyla ilgili yorumları dinlediğinizde, dünyanın doğuda Somali'den Batı'da Nijerya'ya bir düzine ülkede yeniden canlanan El Kaide tehdidiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyorsunuz. 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika'nın 'terörle savaşı' da aynı gerekçeyle başlatıldı. Şimdi bu gerekçe, Fransa tarafından, Mali'ye savaş uçağı göndermeyi haklı kılmak için kullanılıyor.”

“Cezayir'in doğusundaki gaz tesisinde Batılıların rehin alınmasının, tehdidi kanıtladığı ve Batı'nın bir an önce müdahalesinin şart olduğunu ortaya koyduğu söyleniyor."

Yazar Irak'ın işgali sırasında dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair'in tehdit söylemine gönderme yaparak "Aynı yanlışı Afrika'da tekrarlama riski var" diyor:

"Mağrip'te tanık olduğumuz şey, küresel olmadığı gibi bir din savaşı da değil. Çok fazla para ve silahın yanlış kişilerin eline geçmesiyle başlayan bir istikrarsızlığın ürünü bu. Bunun için de Batı'nın geçmişteki müdahalesine, günümüzde de müttefikimiz Suudi Arabistan'ın aşırı derecede para aktarmasına bakmamız gerekiyor."

Times gazetesi Cezayir'deki rehine krizi nedeniyle İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün ülkesinin Avrupa Birliği ile ilişkileri konusunda Hollanda'da yapacağı konuşmayı ertelediğini aktarıyor. Habere göre, Cameron konuşmasında Avrupalı liderlere "Avrupa Birliği'nde reform yapmazsanız, bizi üyelikten ayrılmaya doğru sürüklersiniz" mesajını verecekti.

‘Kıbrıs’ın kara para mücadelesi’

Financial Times gazetesi, Kıbrıs Hükümeti'nin 16 milyar Euro'luk kurtarma kredisini alabilmek için Avrupa Birliği'ni kara para aklama cenneti olmadığına ikna etmeye çalıştığını aktarıyor.

Avrupa Birliği elçilerinin geçen hafta maliye bakanlığında brifinge davet edildiğini belirten gazeteye göre Rusların paralarını aklamakla suçlanan Kıbrıs'ın kara parayla mücadele konusunda Almanya ve Finlandiya'dan bile daha fazla adım attığını savundu. Haberde şöyle deniyor:

"16-18 milyar Euro'luk kurtarma paketi Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in aldığı krediye göre küçük kalıyor. Ama görüşmeler, Alman siyasetçilerin Kıbrıs'ın yasa dışı yollardan kazanılmış Rus paralarını aklama merkezi olmaya devam ettiği yolundaki şikayetleri üzerine sekteye uğradı.

“Bu siyasetçiler, kurtarma paketiyle, Rus oligarkların Kıbrıs bankalarındaki paralarını korumasının faturasını Avrupalı vergi mükelleflerinin ödeyeceğini savundular. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'den Carsten Schnedier ‘Alman vergi mükelleflerinin parasıyla Rus kara parasının sigorta edilmesine izin vermeyeceğiz’ dedi."

Gazete Kıbrıslı Rumların tüm çabalarına rağmen Euro bölgesindeki bazı ülkelerin ikna olmadığını karar parayla mücadeleden sorumlu Rum yetkilinin "Evet bize Rusya'dan para geliyor. Ama bu, gelen paranın hepsinin kirli olduğu anlamına gelmez. Adınız çıkmışsa bunu temize çıkarmak zor" diyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.