İngiltere'de 20 Şubat 2013 Basın Özeti

İngiltere'de 20 Şubat 2013 Basın Özeti

Times gazetesi, kendi şirketini dolandırmak suçundan geçen yıl İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in hiç mal varlığı ve geliri olmadığını söylemesine rağmen yatırımcılara tazminat olarak beş milyon sterlin (yak

Times gazetesi, kendi şirketini dolandırmak suçundan geçen yıl İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in hiç mal varlığı ve geliri olmadığını söylemesine rağmen yatırımcılara tazminat olarak beş milyon sterlin (yaklaşık 8 milyon dolar) ödediğini aktarıyor.

Mahkeme kararına göre Asil Nadir bu parayı ödemeseydi cezasına ek olarak altı yıl daha hapis yatacaktı.

Times'a göre, tazminatın ödenmesiyle Asil Nadir'in cezasının kalan bölümünü çekmesi için Türkiye'ye iade edilmesinin önündeki büyük bir engel kalktı.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"Destekçileri Nadir'in tüm faturalarının arkadaşı ve Onur Air'in sahibi Hamit Cankut Bagana tarafından ödendiğini söylüyor.

"Davaya yakın bir kaynak beş milyon sterlini Bagana'nın ödediğini söyledi. İngiltere ve Türkiye vatandaşlığı bulunan Nadir'in cezasının kalan bölümünü Türkiye'de geçirmek için çaba harcadığı söyleniyor."

"Nadir'in Türkiye'ye gönderilmesi için Türk ve İngiliz yetkililer arasındaki görüşmelerin ileri bir noktaya geldiği anlaşılıyor."

Ancak iade kararı iktidardaki Muhafazakar Parti'ye yönelik kayırmacılık suçlamalarını gündeme getirebilir. Asil Nadir, 1980'lerde Muhafazakar Parti'ye 400 bin sterlinden fazla bağışta bulunmuştu."

Bankalara yeni düzenleme

Financial Times gazetesi, Avrupa bankalarının, birlik sınırları içinde bankacılığı daha güvenli hale getirmeye yönelik düzenlemeler çerçevesinde her ülkede elde ettikleri karı ve ödedikleri vergiyi açıklamak zorunda kalabileceklerini yazıyor.

Gazete manşet haberinde Avrupa Parlamentosu'nun bunlara ek olarak bankaların çalışanlarına verdikleri ikramiyelerin sınırlandırılması konusunda da ısrarcı olduğunu aktarıyor.

Financial Times'a göre Avrupa Komisyonu da bu taleplere destek veriyor ama üye ülkeler girişime büyük oranda karşı çıkıyor. Gazete bankaların, muhasebe uygulamalarını kökünden değiştirecek bu düzenlemelerin yasalaşmasından endişe ettiklerini bunun sonucu olarak ödedikleri vergiler konusunda kamuoyunun baskısı altında kalmaktan korktuklarını belirtiyor.

Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler 30 müzakere turunun ardından dün düzenlemede uzlaşılması konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeydi. Ancak ikramiye ve şeffaflığa ilişkin maddeler yüzünden görüşmeler koptu. Gelecek hafta görüşmelere devam edilmesi planlanıyor.

Euro krizi?

Aynı gazetenin yazarlarından Martin Wolf, yazısında Euro bölgesindeki krizin henüz sona ermediğini söylüyor. Yazar şöyle diyor:

"Geçen yılın son üç aylık döneminde, Euro bölgesinde toplam hasıla, kriz öncesindeki zirve noktasından yüzde üç daha düşük. Aynı dönemde İtalya'nın gayri safi yurt içi hasılası 2000'lerdeki düzeyde. İspanya'nın gayri safi yurt için hasılası kriz öncesi dönemin yüzde 7,6 altında. Bu ülkede işsizlik yüzde 26'ya ulaştı. İrlanda dışında krizin vurduğu tüm ülkelerde ekonomi yıllardır düşüşte. İrlanda ekonomisi durgun. Almanya'nın gayri safi yurt içi hasılası ise kriz öncesindeki zirve noktasından sadece yüzde 1,4 daha fazla. Mal sattığı pazarlardaki ekonomik gerileme nedeniyle Almanya'nın ihracatı da zayıfladı."

Times gazetesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Yunanistan ziyaretinde "İlk savaşı kazandık. Euro bölgesi artık krizde değil. Bundan sonraki aşama büyüme ve istihdamı sağlamak yeni fedakarlıklarda bulunmak değil" dediğini aktarıyor.

Financial Times yazarı Tobias Buck da İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un bugün parlamentoda yapacağı yıllık konuşmasında halkı ekonominin düzlüğe çıkmaya başladığına ikna etmeye çalışacağını belirtiyor.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Başbakan ekonominin durumunun iyi olmasa bile toparlanma işaretlerinin görülmeye başlandığını, bütçe açığının azaldığını, bankaların temizlendiğini, ihracatın artmaya başladığını ve yatırımcı güveninin geri döndüğünü söyleyecek."

Yazar, her dört kişiden birinin işsiz olduğu ülkede Rajoy'un halkın ikna etmesinin kolay olmayacağını, yolsuzluk iddialarının Başbakan'ın işini daha da zorlaştırdığını belirtiyor. İktidardaki Halk Partisi'nde yakın bir zamana kadar aralarında Rajoy'un da bulunduğu kimi parti ileri gelenlerine kayıt dışı binlerce Euro ödeme yapıldığı öne sürülüyor.

Enerji darboğazı

Independent gazetesi manşetinde ülkenin enerji özdenetim kurulu başkanının açıklamalarına dayanarak İngiltere'nin 2015'ten itibaren enerji darboğazına girebileceğini aktarıyor.

Gazete 2015'te eskiyen bazı santrallerin devre dışı kalacağını ve yeni nükleer santraller inşa edilinceye enerji sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor.

Daily Telegraph da aynı uyarıyı manşetine taşımış. Gazeteye göre, Avrupa Birliği'nin hava kirliliğine neden olan bazı termik santrallerin kapatılmasına yönelik hava kirliliği yasası nedeniyle İngiltere elektrik üretmek için ithal gaza daha bağımlı hale gelecek.

Gazete Japonya gibi, ithal doğal gaza bağımlı olan ülkelerde gazın yüzde 60 daha pahalı olduğunu İngiltere'de de enerji üretimi maliyetinin siyasi açıdan kabul edilemeyecek seviyeye çıkabileceğini vurguluyor.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.