İngiltere'de 25 Mart 2013 Basın Özeti

İngiltere'de 25 Mart 2013 Basın Özeti

Financial Times, Kıbrıs'ın güneyinde mali sistemin 10 gündür felç olduğunu, belirsizliğin bu sabah da devam edebileceğini yazıyor.

Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs, 10 milyar dolarlık bir kurtarma paketi için Brüksel'de onay aldı.

FinancialTimes, Brüksel'deki görüşmelerin Kıbrıs'ın güneyini iflastan kurtarmak için yapıldığını yazıyor; "Bankalar ile ilgili önemli kısıtlamalar olacak." diyor.

Guardian gazetesi, anlaşmanın içeriğine değil, pazarlık biçimine vurgu yaptığı bir manşet ile çıkıyor bu sabah.

"Ya mevduat vergisini kabul et, ya Euro Bölgesi'ni terk et"

Guardian'a göre Kıbrıslı yöneticilere dün Brüksel'deki görüşmelerde bu söylendi; mevduat vergisi, bankadaki hesaplardan belli miktarda kesinti yapılmasını ifade ediyor.

"Rus vatandaşlarından milyarlar"

Guardian'ın hesaplamaları doğru ise Brüksel'de varılan kurtarma paketinin milyarlarca dolarlık bölümünü Kıbrıs’ın güneyinde banka hesapları olan Rus vatandaşları ödeyecek.

Guardian, Kıbrıs'ın güneyinin vergi cenneti olduğunu söylerken, 100 milyarlık toplam mevduatın 30 milyar dolarının Rus vatandaşlarına ait olduğunu yazıyor.

Avrupa'dan Ruslara "paranızı bize yatırın" teklifleri geldiğini belirtiyor Financial Times; adalıların olası bir büyük kaçıştan endişe ettiğini de.

"Laki ile Layki...

Aralarında benzerlik olan iki kelimeden hareketle kuruyor baş makalesinin ana fikrini: Laki ve Layki...

Laki 1783'te İzlanda'da patlayan volkanın adı; yol açtığı değişim, bir tarihçiye göre açıklığı ve nihayetinde 1789 yılında Fransız devrimini tetikliyor.

Kıbrıs'ın güneyindeki Layki bankasına yapılacakların da "mali olarak" başka bir döngüyü başlatabileceğini yazan Guardian, Avrupalıları iki yüzlü olmakla suçluyor.

Guardian Kıbrıs'ın güneyindeki krize bulanan çarenin, çare olmayabileceği görüşünü dile getiriyor.

"Kötü muamele"

Avrupa'daki siyasetçi ve bürokratların Kıbrıs'ın güneyini beş yıl önce bilinen mali yapısıyla Birliğe alkışlarla kabul ettiğini ama şimdi hor gördüklerini yazıyor.

Kıbrıs'ın güneyindeki siyasetçilerin krizin tohumlarının Yunanistan'ı kurtarma operasyonu sırasında atıldığını söylediklerini aktaran gazete Avrupa Birliği yönetim kadrosunun Kıbrıs'ın güneyine kötü muamele ettiğini, temel yapı taşlarından birinin sermayenin serbest dolaşımı olan Birliğin bankacılık kısıtlamalarına Kıbrıs’ın güneyi için yaktığı yeşil ışığın uluslararası yatırım çevrelerinde tehditkar bir emsal olarak görüleceğini yazıyor.

Berezovski'nin ölümü

Rusya'nın eski milyarderler işadamı Boris Berezovski'nin sürgünde yaşadığı İngiltere'de ölümü ile ilgili haberler de var.

Daily Telegraph, “ölümün henüz açıklanamadığını”, polisin bu yönde açıklama yaptığını; Guardian da cinayete işaret eden bir delil olmadığının açıklandığını aktarıyor.

Independent'ın yorum sayfasında Berezovski ile ilgili yazı yazan Mary Dajevski, Rus işadamının İngiltere-Rusya ilişkileri için ne anlam ifade ettiğini irdeliyor; Berezovski'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e düşman olduğunu hatırlatıyor.

"Londra ve Moskova için doğru zaman"

Putin'e karşı darbe yapılması için İngiltere'den çağrı yaptığı günlerde Berezovski'nin dönemin İngiliz Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından uyarıldığı da aktarılan ayrıntılar arasında.

Independent'daki yazının sahibi "Berezovski öldü; şimdi Rusya-İngiltere diplomatik ilişkilerinin kopup parçalanan çitleri onarılabilir. " diyor.

Financial Times, İsrail'den gelen “Marmara Özrü”nün enerji alanında bir yönelimin habercisi olduğunu yazıyor.

Gazetenin muhabirleri iki taraftan da yetkililerin stratejik enerji projeleri için Doğu Akdeniz'de bir engelin kalktığını söylediklerini aktarıyor.

"Suriye'deki gelişmeler etkili oldu"

İsrailli bir yetkili "İsrail'i böyle bir özrü dile getirmeye zorlayan şey Suriye'deki gelişmeler oldu, çünkü İsrail Suriye'deki kimyasal silahların Hizbullah ya da El Kaide bağlantılı grupların ele geçmesinden endişe ediyor." diyor.

Adı verilmeyen bir Türk yetkili de özrün İsrail ile Türkiye arasında doğal gaz boru hattı inşa edilmesinin önünü açtığını söylüyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın perşembe günkü açıklamasının yankılarını ve bu noktaya nasıl gelindiğini değerlendiren Financial Times, konuyu baş makaleye taşıyor.

Gazete, hükümet amacına ulaşacak ise "kamuoyundaki zihniyetin değişip değişmeyeceği hakkında ortada büyük bir soru işareti var." diyor.

BBC Türkçe

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.