İngiltere’de on binlerce insan “modern köle”

İngiltere’de on binlerce insan “modern köle”

“Modern kölelik” dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak ağırlığını her geçen gün arttırırken, sadece İngiltere’de on binlerce insanın köle olarak kullanıldığı belirtildi.

'Modern kölelik' cinsel istismar, borçlandırarak rehin alma, zorla çalıştırma, organ hırsızlığı, ev işlerinde kullanma, insan kaçakçılığı ve tüm yönleriyle köleliği kapsıyor.

İngiltere Ulusal Suç Ajansı tarafından yapılan açıklamada, modern kölelik ve insan kaçakçılığının Birleşik Krallık'ta zannedilenden çok daha yaygın olduğu ifade edildi. Verilere göre, ülke çapında her büyük şehir ve ilçede etkili olan zorla çalıştırma, cinsel istismar ve kölelik gibi suçların boyutu her geçen gün artıyor.

Daha önce yapılan tahminlerde, İngiltere’de bu tip suçların mağduru olan kişilerin 13 binden fazla olduğu ileri sürülüyordu. Ancak Ajans, bu rakamın buz dağının yalnızca görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Raporda, çeteler için suçun giderek daha çekici hale geldiği, para karşılığı fuhuşa zorlanan her bir kadından günde ortalama 780 dolar kazanıldığı, sadece Romanyalı bir çetenin kadınları satarak ayda 5 milyon Euro kazandığı belirtiliyor.

İngiltere’de kimliği tespit edilen kölelerin 109 farklı ülkeden olduğu, ancak en çok Doğu Avrupalı, Vietnam ve Nijerya uyruklu mağdurların olduğu dile getiriliyor. Onları Çin ve Romanya vatandaşları izliyor. Bazı İngiliz ailelerin bile çocuklarını köle olarak sattıkları aktarılıyor.

Arnavutlar genelde cinsel istismar için kaçakçılığı yapılan kadınlardan oluşurken, Vietnam'da çeteler genelde depolarda çalışmak veya esrar yetiştirmek için hedef alınan erkekler ve yetimlerden oluşuyor.

Nijeryalılara ise genelde kuaförler, dükkanlar veya evlerde çalıştıkları işler veriliyor.

Oto yıkamalar, tarım, balıkçılık, yatak imalatı sektörlerinde de modern kölelik yüksek sosyeteye ürün yetiştirmek için yaşatılıyor. Söz konusu köleler hem sözlü hem de fiziksel tacize maruz kalıyor.

İngiltere’deki suç örgütleri çok uzun süredir bu yolu izliyorlar; zira silah veya uyuşturucu kaçakçılığıyla kıyaslandığında, insan ticaretinin riski çok düşük. 100’ü aşkın ülkeden İngiltere’ye devam eden köle akışı, ülkeyi en büyük köle pazarı haline getirmiş durumda. Uzmanlar İngiltere'deki çeteler ve kartellerin, giderek daha karmaşık bir yapıyla kurbanlarını ülkenin çeşitli yerlerine gönderdiklerini söylüyor.

Küresel ölçekte değerlendirildiğinde ise organize suç çeteleri tarafından yaklaşık 46 milyon insanın kullanılarak yıllık yarım trilyon dolarlık ciro elde edildiği ifade ediliyor.

2015 yılında İngiliz parlamentosunda kölelik karşıtı bir yasa tasarısı onaylanarak insan kaçakçılarına müebbet hapis cezası getirilmişti. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.