İnnsbruck kutlu doğum etkinliği 2015 Avrupa Peygamber Sevdalıları

İnnsbruck kutlu doğum etkinliği 2015 Avrupa Peygamber Sevdalıları

Avrupa Peygamber Sevdalıları İnisiyatifi, Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında Avusturya’nın İnnsbruck şehrinde “Eşsiz Önder Hz Muhammed” temasıyla bir program düzenledi.

Avusturya’nın İnnsbruck şehrinde faaliyetlerini sürdüren Said-i Nursi Camii, Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında “Eşsiz Önder Hz Muhammed” temasıyla İnnsbruck’ta bir program gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte salon, peygamber âşıklarına dar geldi.

Sunuculuğunu Yüksel Sertkaya’nın yaptığı program, Mehmet Ulaş’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, Said-i Nursi Camii Başkanı Ömer Sertkaya selamlama konuşması yaptı. Sertkaya, programa uzak ve yakın yerlerden iştirak eden katılımcılara teşekkür ederek, “Arşın kubbelerine adı nurla yazılan, ismi semada Ahmed, yerde Muhammed olan, Yedi katlı göklerde hak cemalini bulan, evvel ahir yolcusu ya Muhammed (sav)” söyleyerek diğer cemiyetlerden programa katılan temsilcileri selamlama konuşması için kürsüye davet etti.

Selamlama konuşması için kürsüye gelen Avusturya İslam Federasyonu Tirol Bölgesi Başkanı Burhan Türkmen, katılımcıların Kutlu Doğum haftasını kutlayarak,  “On dört asır önce Peygamberimiz geldi insanlığı aydınlığa çıkardı. Savaştan barışa kavuşturdu. İnsanın onurunu yüceltti. Biz öyle bir Peygamberin ümmetiyiz ki ayrımcılığa karşı kardeşliği, savaşa karşı barışı ve her türlü kötülüğe karşı iyiliği tavsiye etti. Kutlu Doğumun tüm dünyada barış meşalesinin yanmasına vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olmaktan dolayı Allah’a hamdedilmesi gerektiğini ifade eden İnnsbruck İmam Ali Kültür Derneği temsilcisi Seyyid Musa Erdoğdu, “Allah, İslam dünyasını ve bütün Müslümanları bu rahmet kaynağı yüce zattan ve O’nun yolundan ayırmasın. İslam dünyasında bugün en büyük sorun Peygamberin tanınmamasıdır. O peygamberdir ki cahiliye döneminde en vahşi dönemde insanları saadete ve rahmete, insanları mutluluğa davet etmek için zahmetlere katlandı. Bu ümmet saadete ve mutluluğa ulaşsın diye çok çaba gösterdi. Ama bazen İslam dünyasında öyle sahneler görmekteyiz ki Peygamberin getirdiği din ve getirdiği yüce mektebe uymamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Mevzu Allah’ın Resulü olunca Akan sular duruyor”

Peygamberin ismini anmakla şereflendiklerini söyleyen İslam Kültür Merkezleri Birliği İnnsbruck Valide Sultan Camii İmamı Nasuh Karaörs, “Cenabı Hakk bu şereften son nefesimiz dâhil bizleri ayırmasın. Bir şiir ile bitirmek istiyorum. Gönül gözü görmeyen, can gözünü neylesin. Dünyada dönmeyen dil mahşerde ne söylesin. Mevla bütün beşeri ümmetinden eylesin, sancağının altında ya Hz Muhammed (sav).”şeklinde konuştu.

Programa Avusturyanın Wels Şehrinden Katılan Vahdet İlahi Gurubu, programa katılanlarda heyecan uyandıran Kanê Muhammed Mustafa ve Selam Sana Ey Nebi adlı ezgileri seslendirdiler.

Etkinlikte konuşan İnnsbruck Said-i Nursi Cami Hocası Mehmet Nasır Abay, Peygamber ne kadar anlatılırsa anlatılsın doyulmayacağını belirtti.

Program, Siyer sınavında dereceye girenlere ödüllerinin takdim edilmesiyle devam etti. Siyer sınavında umre ödülü kazanan Rümeysa Abay’ın birinci, tablet ödülü kazanan Çiğden Sertkaya’nın ikinci ve Risale-i Nur Külliyatı kazanan Sevda Tosun’un ise üçüncü olduğu ilan edildi. Ödül kazananlar sahneye davet edilip, kendilerine ödül ve plaketleri takdim edildi.

Ardından İnnsbruck Said-i Nursi Camii Kız İlahi Grubu ve Vahdet İlahi Grubunun seslendirdiği ilahilerle program devam etti. İlahilere çocukların eşlik etti. Verilen yarım saat aranın ardından ilahi ve şiirlerin seslendirilirken duygu dolu anların yaşandığı görüldü.

Peygamberimize getirilen salavat, Yasin-i Şerif ve hatmi şerifleri açıklamasının ardından Said-i Nursi Mevlidhanlarından Ali Zengin Türkçe ve Bilal Tufan Kürtçe mevlid okudu.

“Risalet-i Muhammed’in nuru sönse, kâinat helak olur”

Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Avrupa İslam Âlimleri Birliği üyesi Molla Yahya Yılmaz, insanlığın onur, şeref, adalet, rahmet, merhamet, nezaket ve zarafet adına ne almışsa önce Allah’a sonrada bütün peygamberlere minnettar olduğunu belirtti. Yılmaz, “İnsanlık, Muhammed Mustafa’ya minnettardır. İşte bundan dolayıdır ki biz ona âşık olanlar, O’nu sevenler, her yerde zikretmeyi kendimize borç bilir ve kendimizi bu noktada mesul hissederiz.” dedi. 

Yaklaşık 3 saat süren etkinlik, Nacaklı Mevlana Camii imamı Nurettin Doğancı’nın yaptığı dua ile son buldu.

Programdan sonra katılımcılar duygularını paylaştı.

Programa Almanya’dan katılan Ziver Aydın, bu programın çok güzel olduğunu ve memnun olduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu programın geçen yıllara oranla katılımının daha fazla olduğunu söyleyen Programa İnnsbrucktan katılan Şenol Yalman daha sistemli ve farklı olduğunu bulduğunu söyledi. Metin Koçak ise programı çok güzel bulduğunu ve bu tür programların devamını görmek istediğini ifade etti.

Nacaklı Mevlana Camii İmamı Nurettin Doğancı da Türkiye’den geleli iki ay olduğunu ve bugünkü programı çok iyi ve dolu gördüğünü, bu tür programların topluma birlik ve beraberlik için çok büyük faydalarının olacağını belirtti.

Avusturya İslam Cemaati Tirol Bölgesi Başkanı Burhan Türkmen, bu gibi programların Müslümanları bir araya getirme, kardeşlik duygularını pekiştirme konularında çok ihtiyaç duyulan etkinlikler olduğunu söyledi.

Programa Almanya Stuttgart’tan katılan Ömer Faruk Bostancı ise düzenlenen programı çok mükemmel bulduğunu, ümmete çok faydasının olduğunu, ümmet bu durumdayken değişik cemiyetlerin hocalarının gelip konuşmalarının büyük faydasının olduğunu belirtti.

Fransa’daki büyük Kutlu Doğuma katılmak için Bingöl’den gelen ve bu nedenle de bugünkü programa katılan Saddullah Sav, muhaceret yaşayan insanların düzenlediği etkinliklerin çok güzel olduğunu söyleyerek, bu tür programlarla bütün Müslümanlara gidilebileceğini çünkü Hz Muhammed’in (sav) bütün ümmetin peygamberi olduğunu belirtti. Bir üzüntüsünün de olduğunu, üzüntüsünün burada olduğundan dolayı Diyarbakır’da düzenlenecek programa katılamayacağı olduğunu ifade etti.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler