“İnternetten telefon sipariş ederken bin defa düşünün”

“İnternetten telefon sipariş ederken bin defa düşünün”

İnternet üzeri yapılan alışverişlerde dolandırılma riskinin fazla olduğunu söyleyen cep telefonu satıcıları, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Teknoloji ve internet sisteminin geliştiği günümüzde insanlar, kolaycılığa kaçarak telefondan diğer elektronik cihazlara kadar birçok ürünü internet üzerinden sipariş yoluyla temin edebiliyor.

İnternet üzeri yapılan telefon siparişlerindeki dolandırıcılığa dikkat çeken cep telefonu satıcıları ise vatandaşları bazı konularda uyarıyorlar.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde 9 yıldır telefon alım-satımı yapan Sinan Kılıç, internet yoluyla yapılan siparişlerde telefon yerine çoğu zaman başka ürünler gönderildiğine dikkat çekti.

“Güvenilmeyen sitelerden veya televizyon kanallarından sipariş verilmemeli”

İnternet üzeri yapılan siparişler öncesi en az defalarca düşünülmesini tavsiye eden Kılıç, “Çünkü aslı astarı olmayan siteler var. Sipariş edilen ürünler geldiği zaman kargo elemanı paketi açtırtmıyor. Ürünün ücretini ödedikten sonra içindekinin ne olduğunu anlıyorsunuz. Bu durumda istek dışı birçok farklı malzeme karşınıza çıkabiliyor. Bu konuda birkaç vukuatla karşılaştım. Mesela geçtiğimiz günlerde bir genç, uyarmama rağmen 69 TL’ye bir telefon sipariş etti. Gelen siparişi alınca içinde bazı ilaç kutuları çıktı. Bazı siparişlerde ise çocuk ayakkabısı, salatalık, domates gibi komik ürünler çıkabiliyor. Güvenilmeyen sitelerden veya televizyon kanallarından sipariş verilmemelidir.” dedi.

2 bin 500 TL’lik bir telefonun, 69 TL gibi ucuz bir fiyatla alınması düşüncesini garipsediğini ifade eden Akif Yakut ise vatandaşların, bizzat telefon satışı yapılan yerlere giderek telefon almalarını tavsiye etti.

“Vatandaş üçkâğıtçılara geçit vermesin”

Yapılan siparişlerden sonra, “Eğer ürünü almazsanız sizi mahkemeye vereceğiz” türünden söylemlerin ciddiye alınmamasını aktaran Yakut, “Vatandaş yanlışlıkla sipariş vermişse bile gidip ürünü almasın. Söz konusu kişiler vatandaşı mahkemeye veremezler. Çünkü ne belge imzalanmış ne de başka bir şey yapılmış. Bu yolla insanları korkutmaya çalışıyorlar. Vatandaş bu konuda duyarlı olsun, üçkâğıtçılara geçit vermesin. Sipariş edildikten sonra gönderilen telefonlar da genellikle Çin malı, tamiri mümkün olmayan ve şebekesi çekmeyen telefonlardır. Telefon alıyorlarsa kendileri bizzat gidip mağazadan beğensinler, ona göre alsınlar. 60 ya da 70 TL’lik telefonlara kanmasınlar.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.