Irak, Ortadoğu’daki en önemli ticari durağımız

Irak, Ortadoğu’daki en önemli ticari durağımız

Irak'ın Gaziantep ihracatında önemli bir yer tuttuğunu belirten Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Ortadoğu’daki en önemli ticaret duraklarının başında Irak'ın geldiğini belirtti.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç ve Dernek Gaziantep Temsilcisi Zeki Kızar, Gaziantep Ticaret Borsasını ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve meclis üyeleriyle bir araya geldi.

Irak ve Gaziantep arasındaki ticari iş birliğinin geliştirilmesi, ihracatta yaşanan sorunlar, iş fırsatları ve yatırım olanaklarının görüşüldüğü ziyarette, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette açıklamalarda bulunan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Irak’ın Türkiye ihracatı için önemli bir pazar oluşturduğunu belirtti.

Akıncı, Irak ve Gaziantep arasında geçmişi çok eskilere dayanan geleneksel bir ticaret bağı olduğunu belirterek, “Gaziantep bugün Irak'a en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Şehrimizden ve bölgemizden gerçekleştirilen toplam ihracatın önemli bir bölümü de Ortadoğu ülkelerine yapılmaktadır ve Irak ise bu bölgedeki en önemli ihracat pazarlarımızın başında gelmektedir. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik atılan adımları son derece yararlı buluyor ve destekliyoruz.” dedi.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç da derneğin iki ülke arasındaki ticaret olanaklarının artırılmasına yönelik sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye ve Irak arasında ticaret hacminin 2014 yılında 10,8 milyar dolar seviyesine kadar çıktığını ve daha sonraki yıllarda bölgede yaşanan birtakım sorunlardan dolayı bir durgunluk dönemi oluştuğuna dikkat çeken Kılıç, “2015 yılında 8,5 milyar dolara gerileyen iki ülke arasındaki ihracat hacmi 2016’da 7,6, 2017’de 9 ve 2018’de 8,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında da ihracat rakamımızın iş birliği faaliyetleriyle tekrar 10 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

TISİAD ve IKBY İthalatçılar ve İhracatçılar Birliğinin, 30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Erbil’de ortak düzenlemeyi planladığı, “Türkiye- Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi” ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kılıç, Irak’ta yatırım ve iş fırsatlarının değerlendirileceği zirveye Gaziantepli iş adamlarını davet etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.