Irak ve Suriye tezkeresi TBMM'de

Irak ve Suriye tezkeresi TBMM'de

​Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulunda siyasi partilerin temsilcileri birer konuşma yaptı.

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere AK Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı, İlknur İnceöz, Bülent Turan ve Mehmet Muş ile 208 AK Parti milletvekilinin başvurusu üzerine olağanüstü toplandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında Genel Kurulunda siyasi partilerin temsilcileri birer konuşma yaptı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, hükümet adına bir konuşma yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) aldığı referandum kararının, bölgede gerginliği ve Türkiye'ye yönelik güvenlik risklerini artıran yeni ve önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Canikli, bunun çok tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilecek bir adım olduğunu ifade etti.

"Böyle bir sorumsuz adım bölgede önü alınamaz bir yangına neden olabilecek"

Canikli, "Bu bölgedeki fay hatlarının yeniden güçlü bir şekilde aktive olmasına neden olacak, zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek, böyle bir sorumsuz adımın bölgede önü alınamaz bir yangına neden olabilecek. Zaten şu anda Suriye'de küresel güçler arasında zaman zaman çok tehlikeli yakınlaşmaların olduğunu biliyor ve görüyoruz. Öyle bir çalışma, böyle bir referandumdan sonra, bu tehlike çok daha görülür ve yakın hale gelebilecektir. Böyle bir referandumdan en büyük zarar ve acıyı da dost ve kardeş Kuzey Irak Kürt halkının çekecek. Biz bugüne kadar her zaman oradaki kardeşlerimizin yanında olduk. Zulümlerden kaçarken her türlü desteği verdik. Kapılarımızı sonuna kadar açtık. Daha sonra da ekonomik, kültürel ve güvenlik anlamında her türlü desteği sağladık. Bugün orada barış ve huzur içerisinde Kürt kardeşlerimiz hayatlarını idame ettirebiliyorlarsa Türkiye'nin verdiği destek ve katkı sayesindedir. Bunun hiçbir şekilde unutulmaması gerekir." dedi.

Alınan kararı, "yanlış" ve "sorumsuz karar" olarak nitelendiren Canikli, kararın bölgeyi  ve bölge halkını ateşe atacağını savundu.

"Bölgede demografik, etnik yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir"

Canikli, "Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasi yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir. çok hassas ve kırılgan dengeler üzerine kurulu bir yapıda, bir tuğlanın dahi oynatılması ve yerinden çekilmesinin tüm dengeleri bozacağını, yeni kin, nefret, çatışma tohumlarının atılmasına neden olacağını, ne zaman biteceği tahmin edilemeyecek ve küresel ölçeğe taşınma ihtimali olan çatışmaları da beraberinde getirecek. Hele siyasi sınırların değişmesi sonucunu doğuracak bir adım daha büyük tehlike ve tehditlerin önüne açabilecektir. Referandum bölgedeki çatışmaların boyutu ve taraflarını artıracak. Hatta küresel boyutlu  bir çatışma ortamına kapı aralayacaktır." diye belirtti.

Referandumun yapılması ve uygulanmasının ulusal güvenlik açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Canikli, İsrail hariç bütün dünyanın referanduma karşı olduğunu aktararak referandumun yapılmasını bir "akıl tutulması" olarak niteledi.

"Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır"

Canikli, "Bölge halkı için tehlikeli bir maceradır. Böyle bir referandum bizim açımızdan her zaman yok hükmünde olacaktır ve hiçbir kıymeti harbiyesi bulunmayacaktır. Bunun yanında Türkiye bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için uluslararası hukukun ve uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Bütün araç ve yöntemler masadadır. Gerekli tüm tedbirler alınmaktadır ve alınacaktır. Bütün bu araçların, yöntemlerin kullanılması konusunda da en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır. Bu husus dünkü MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının sonucunda en yüksek kararlılıkla ifade edilmiş ve kamuoyuyla paylaşılmıştır." diye konuştu.

Genel Kurul'da AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, HDP Milletvekili Osman Baydemir, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da partilerinin adına birer konuşma yaptı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.