Irak'la askeri iş birliği anlaşması yapılacak

Irak'la askeri iş birliği anlaşması yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ile Türkiye arasında askeri iş birliği ve güven anlaşması yapılması konusunda karara vardıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasında askeri iş birliği ve güven anlaşması yapılması konusunda karar verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ile birlikte gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Irak halkının ve tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerifini kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Türkiye-Irak ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini, bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını ifade ederek, “Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğinin sağlanması, Irak siyasetimizin temelini oluşturuyor. Irak’ın zenginliği olan tüm etnik ve dini gruplar, Türk halkının dostudur, kardeşidir.” dedi.

Irak’ın uluslararası toplumla ilişkilerini geliştirme yönünde attığı adımları memnuniyetle müşahede ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın bölgesel rolünü yeniden üstlenmesiyle barış ve istikrara daha önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

“20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi belirledik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi belirlediklerini ancak bu rakamı da yeterli görmediklerini sözlerine ekleyerek, bu yıl Irak’ta gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda bu hedefi güncelleyerek, daha yüksek bir rakamı hedef olarak belirleyebileceklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak’ta mevcut Başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmek ve tedricen yenilerini açmak suretiyle Irak’ın tüm bölgeleriyle ilişkilerimizi zenginleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı bir an önce faaliyete geçirilmeli”

Türkiye ve Irak arasında enerji sektöründe büyük bir iş birliği potansiyeli olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Elektrik alanında, Irak’ın yakın vadede ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunabileceğimizi sayın başbakana ikili görüşmemde de ifade ettim. DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik. Bölgemiz, geçtiğimiz yıl kuraklıktan, bu yıl ise yoğun yağışların sebebiyet verdiği sellerden etkilenmiştir. Türkiye olarak, geçtiğimiz yılki kuraklık döneminde Irak’a elimizden gelen desteği sağladık. Değişen iklim ve artan ihtiyaçlar dikkate alındığında, tüm ülkelerin ilmin, teknolojinin sağladığı imkânları en iyi şekilde kullanmaları mecburiyet hâline gelmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sulama teknolojileri, atık su yönetim ve çevreci uygulamalarda suyun kullanımı konusunda Türkiye’nin tecrübelerinin altını çizerek, “Bu tecrübemizi Irak’la paylaşmak amacıyla bu alanda Özel Temsilcim Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu başkanlığında 50 kişiden oluşan bir ‘Çalışma Grubu’ teşkil etmiş ve Irak’a münhasır bir Eylem Planı hazırlamıştır. Bugünkü görüşmemizde bunu da ele aldık” dedi.

“İki ülke arasında askerî iş birliği ve güven anlaşması yapılması isabetli olacak”

“Temaslarımızda DEAŞ, PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemizin kararlılıkla sürdürülmesi ve bu alanda Türkiye-Irak arasında bir askerî iş birliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu doğrultuda dışişleri, içişleri ve istihbarat teşkilatı yetkililerinin en kısa zamanda ilgili görüşmeleri gerçekleştireceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüş birliği içinde oldukları bir diğer konunun da Suriye’nin toprak bütünlüğün korunması ve meseleye kalıcı bir siyasi çözüm bulunması olduğuna dikkati çekerek, “Bu bağlamda, Irak’ın Astana platformunda gözlemci olarak yer almasını memnuniyetle karşılıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Irak Başbakanı Abdülmehdi: İki ülke ve bölgenin çıkarına olacak adımları beraber atabiliriz

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın misafirperverliğine teşekkür ederek, “Türkiye ve Irak iki komşu ülke, halkları kardeş ülkeler, ortak tarihe sahipler, ortak çıkarları bulunmakta. İnşallah geleceğimizi de beraberce, umut verici perspektif içerisinde beraber inşa edeceğiz” dedi.

“El ele vererek iki ülkenin ve bölgenin çıkarına olacak birçok adımı beraber atabiliriz” ifadesini kullanan Irak Başbakanı Abdülmehdi, “Türkiye eskiden olduğu gibi hâlen Irak’ın yanında yer almakta. Türkiye, en zor zamanlarda dahi Irak’ın yanında oldu, canlarını feda eden Türk kardeşlerimiz oldu, Irak’ta çalışan Türk işçilerinin, şoförlerinin hayatlarını kaybettiklerini biliyoruz. Türkiye’nin Iraklı sığınmacılara kucak açması da Irak tarafından asla unutulmayan bir konudur, müteşekkiriz” diye konuştu.

Irak Başbakanı Abdülmehdi, “Türkiye’nin topraklarına, bizim topraklarımızdan güvenlik tehdidi olmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bunun için beraber çalışacağız. İki kardeş halk arasında ortak çıkarlar bağlamında hareketlerimizi sürdüreceğiz. Irak’ın maruz kalacağı tehdit ve tehlike aslında Türkiye’yi de tehdit edecektir. Düşmana karşı beraber mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ortak basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Abdülmehdi ve iki ülke protokolüne iftar yemeği verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.