​"Irak’ta şoförlere uygulanan vergi için toplantı yapacağız"

​"Irak’ta şoförlere uygulanan vergi için toplantı yapacağız"

​Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Türkiye mallarına Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi tarafından konulan vergiler konusunda mayıs ayında KEK-EŞ başkanları ile toplantı yapacaklarını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunurken gümrük sahasında bir araçta ele geçirilen kaçakçılığı ilgiyle izledi. 

Bakan Tüfenkci’yi Habur Sınır Kapısı’nda İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden, gümrük müdürleri ve personeli karşıladı.

İpekyolu gümrük müdürlüğünde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda slayt eşliğinde brifing alan Tüfenkci, daha sonra beraberindekiler ile birlikte gümrük sahasında yapılan modernizasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Şoförler ve yolcular ile sohbet ederek sorunları dinleyen Tüfenkci, X-ray noktasında incelemede bulundu. Bir araçta yapılan kaçakçılığa şahitlik eden Tüfenkci, araç aramasını yakından inceledi. Gümrük personellerini aracın kaporta, direksiyon, yan kapı ve arka sinyalleri içerinse gizlenmiş 40 paket kaçak sigara ele geçirdi. Ele geçen malzemeyi eline Tüfenkci, aramayı dikkatlice izledi. Daha sonra Türkiye-Irak arasındaki köprüde gümrükteki modernizasyon hakkında İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yalçın Özden’den bilgi alan Tüfenkci, karayolu ile Silopi’ye geçti. 

Bir otelde ihracatçılar ile bir araya gelen Tüfenkci, sorun ve sıkıntıları dinledi. Daha sonra açıklamada bulunan Tüfenkci, 2017 itibari ile bir milyon 400 bine yakın aracın giriş-çıkışı yaptığını söyledi. 2,5 milyondan fazla insanın Habur Sınır Kapısı’nı kullandığını belirten Tüfenkci, 2018 in ilk çeyreğinde 300 binden fazla araç sirkülasyonun yaşandığı ve Habur sınır kapısı üzerinden Irakla 9 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tüfenkci, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bazıları diyor ki; 'Türkiye büyüdü de 7.4 rakamını yakaladı da bizim cebimize ne girdi veya nasıl büyüdü anlamıyoruz. Gelip ihracat ramlarına bakmaları lazım, gelip şu çevre yoluna bakmaları lazım. Gelip özellikle Türkiye'nin sağlıkta ulaştığı noktalara bakmaları lazım, gelip sanayini çalışmalarını yerinde görmeleri lazım ve bunun herkese bir şekliyle dokunduğunu fark etmeleri lazımdır. Ama tabi bazıları görmek istemedikleri için gördükleri halde anlamadıkları için anladıkları halde işlerine gelmedikleri için var olanı eğilip bükmede büyük bir maharet uzmanı oldular. Yalanları ardı ardına sıralamayı siyaset yapmak zannettiler. Ama onlar muhalefet ne yapmak isterse istesin neyi zannederse zannetsin biz yolumuza devam edeceğiz. Biz insanlarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. En önemlisi de biz Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz."

Irak Merkezi Hükümeti ve Bölgesel Kürt yönetiminin çok çeşitli mallara adı konulmamış vergi adı altında kamyonculardan, iş adamlarında kafalarına göre ücretler almaya başladığını belirten Tüfenkci, bunun ne uluslararası ticarete ne de komşuluk hukukuna sığdığını söyledi.

Tüfenkci, “İl genelindeki terörün ciddi anlamda azalmasıyla beraber, biz yaylalarımızda meralarımızda Mart ayı itibari ile kullanıma açtık.  Çukur terörünün bitmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde Türkiye 7,4 büyümesini yakaladı. İşte o büyümeden nasibini Şırnak da alıyor, Hakkari de, Mardin de alıyor, Cizre’de alıyor. Önümüzde 24 Haziran'da bir seçim var. Şimdi biz bugüne kadar değerli arkadaşlar, seçim popülizmini yapmadık. Şimdi uluslararası camialarda bazıları Türkiye'deki seçimleri dillerinden dolamaya başladılar. Daha önce seçim yapılsın diyenler bakıyoruz ki, ipe un seriyorlar. 2019'da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçen bir Türkiye, daha hızlı karar alan, daha etkin aldığı kararları uygulayabilen ve en önemlisi de şu anda ekonomimiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunları Türkiye üzerinden oynanmaya çalışılan bu oyunları veya operasyonları önleme noktasında, boşa çıkarma noktasında hem seçimlerden alınan güçle ama aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Allah'ın izniyle bu oyunları da hızlı bir şekilde boşa çıkarmış olacağız. Sınırın Hemen ötesindeki gerek Merkezi Irak hükümeti, gerek Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Türk mallarına konulmaya çalışılan engelliler noktasında biz Mayıs ayı içerisinde eğer ertelenmez ise ki bu 2 kez ertelendi. KEK-EŞ başkanları toplantısını yapacağız. Burada da en üst düzeyde özellikle bu çifte vergilendirme neredeyse bir haraca dönüştü. Çok çeşitli mallara adı konulmamış vergi adı altında kamyoncularımızdan, iş adamlarımızdan kafalarına göre ücretler almaya başladılar. Bu ne uluslararası ticarete ne de komşuluk hukukuna sığar. Dolayısıyla bizler de bunların giderilmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunduk. Israrlı bir şekilde takip ediyoruz ve takip etmeye de devam edeceğiz. Bu kapının modernize etme adına proje bitmiştir. Yerinde gördük. İnşallah haftaya yap işlet devret modeli ile anlaşmayı yapıp bismillah deyip başlatacağız." diye konuştu. 

İLKHA
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.