Irak'tan olası Kandil operasyonu ve Ilısu Barajı yorumu

Irak'tan olası Kandil operasyonu ve Ilısu Barajı yorumu

Irak Başbakanı İbadi, Türkiye'nin Kandil'e olası operasyonu için askeri koordinasyon bulunmadığını ve Irak'ın egemenliğinin ihlal edilmesini kabul etmeyeceklerini belirtti. İbadi, Ilısu Barajının da seçim eksenli erken doldurulduğunu öne sürdü.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye'nin Kandil'e olası operasyonu ve Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nı doldurulmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İbadi, Irak toprakları içindeki Kandil'e olası operasyon söylemlerinin 24 Haziran seçimleri öncesinde seçmenden destek bulmak için ortaya atıldığını söyledi ve bu konuda Türkiye ile askeri koordinasyonda bulunulmadığını ifade etti. İbadi, "Irak'ın egemenliğinin herhangi bir şekilde ihlalini kabul etmeyeceğiz." dedi.

İbadi, geçtiğimiz günlerde Ilısu Barajı’nın doldurma işlemine başlanan ve Irak’a akan Dicle Nehri’nin su oranının ciddi bir şekilde azalmasına neden olan duruma da tepki gösterdi.

İbadi, çiftçilerin oylarını kazanmak için Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nı daha erken doldurmaya başladığını öne sürdü.

 Su meselesini siyasi bir sorun olarak nitelendiren İbadi, Ankara’nın ülkenin güneyinde bulunan çiftçilerin oylarını kazanmak için Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı’nı daha erken doldurmaya başladığını iddia etti.

"Çiftçilerin oyunu kazanmak amacıyla barajın doldurulma tarihinin Haziran’ın başına alındığını biliyoruz"

İbadi, şunları söyledi:

Seçime giden Türkiye hükümeti, Dicle nehrinin suyunu keserek oylarını almak amacıyla çiftçilere su vermeyi vaad ediyor. Bu konuda bilgim yoktu. Türkiye Başbakanı, söz konusu barajın haziran ayının sonunda doldurulacağına dair söz verdi. Haziran’ın başında değil. Biliyorsunuz bu iş önceki hükümet döneminde gerçekleşti. Ve burada Irak’ın onaylamadığı anlaşmalar söz konusu. Buna rağmen barajı inşa etmeye devam etti. Türk kardeşlerimize bu yıl su sıkıntısının olduğunu söyledik. Nasıl mevcut bir sorun üzerine başka bir sorun eklersiniz. Bu yıl çok az yağmur ve kar yağdı. Türkiye’nin seçime gittiğini ve ülkenin güneyindeki çiftçilerin oyunu kazanmak amacıyla barajın doldurulma tarihinin Haziran’ın başına alındığını biliyoruz. Bu konuda konuşmak istemezdim ancak Irak halkının, bunu bilmesi lazım. Bu yüzden konuşmam gerekiyor."

İLKHA


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.