İran Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek

İran Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gelecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanları düzeyinde yapılacak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelecek.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Rahimpur başkanlığında yapılan heyetler arası toplantılarda, 2016 ziyaret programları üzerinde de mutabakata varıldı. Toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Buna göre, İran Cumhurbaşkanı Ruhani , Türkiye'ye gelecek ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 3. YSDİK toplantısına  başkanlık edecek. Aynı dönem içinde Türkiye - İran Karma Ekonomik Kurul toplantısı da Ankara'da yapılacak. Toplantıların tarihleri önümüzdeki günlerde netleştirilecek.

Suriye sorununda anlaşmazlık yaşayan  Türkiye ile İranlı yetkililer, İran’a uygulanan ambargonun  kaldırılmasından sonra iki ülke arasında yeniden başlayan temaslar ve varılan mutabakat çerçevesinde  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun  da, İran'a resmi bir ziyarette bulunacağı bildirildi.

 İran'daki yeni pazar nedeniyle Başbakan Davutoğlu’nun ziyareti sırasında TÜSİAD da, İran’a bir heyet gönderecek.

Görevinin sona ermesi nedeniyle dün akşam büyükelçilikte gazetecilere bir veda resepsiyonu veren İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, sohbeti sırasında Türkiye ile İran arasında ilişkilerin daha ileri noktalara taşınması için yapılan temaslar konusunda   bilgi verdi. Bikdeli, İran Dışişleri Bakanlığı Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur’un, hafta içinde Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulunduğunu söyledi.

Büyükelçi Bikdeli, ''Yaptırımların olduğu dönemde bile 23 milyar dolar bir ticaret hacmini tecrübe ettik. 35 milyar dolarlık ticaret hacmi ulaşılabilir bir rakamdır. Tahkim sonuçlandı. Bundan sonra enerji alanındaki işbirliğimiz hızlanarak devam edecek. Yaptırımlar döneminde Türkiye İran halkının yanında yer aldı. Bunu unutmayacağız. Bir an önce harekete geçmeniz ve bu büyük pazarı rakiplerinize kaptırmamanız lazım'' dedi.

Büyükelçi Bikdeli, bir gazetecinin sorusu üzerine diplomatik bir dille, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmemesi gerektiğini  ifade etti. Bikdeli ayrıca, PYD'nin faaliyetleri konusunda ise Türkiye'nin endişelerini anladıklarını söyledi.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.