İran İslam İnkılabının 38'inci yıldönümü kutlanıyor

İran İslam İnkılabının 38'inci yıldönümü kutlanıyor

İran İslam İnkılabının 38'inci yıldönümünü dolayısıyla ülkenin farklı şehirlerinde düzenlenen gösterilere milyonlarca kişi katıldı.

İran'da 1979 yılında İmam Humeyni'nin önderliğinde gerçekleştirilen İslam İnkılabının yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen gösterilere bu yıl da milyonlarca kişi katıldı.

İnkılabın 38'inci yıldönümü farklı şehirlerde düzenlenen etkinliklerle kutlanırken, Tahran'daki Azadi Meydanı'na 4 koldan açılan caddelerde yüzbinlerce kişi "Kahrolsun ABD", "Kahrolsun İsrail" sloganlarıyla yürüdü. Sabah saat 09.00'da başlayan kutlamaları yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu da takip etti.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Tahran’da düzenlenen kutlamalarda; paraşütle atlama, gösterilere katılan halkın üzerine gül serpme gibi etkinlikler de gerçekleşirken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de bir konuşma yaptı.

İnkılabın 38 yıl önce ortaya çıkardığı değerlere hâlâ bağlı olduklarını söyleyen Ruhani, "İran milleti İslam İnkılabının amaçlarına varmak için birçok lideri ve evladını kaybettiğine rağmen hiç gücenmeden yoluna devam ediyor." dedi.

İslam İnkılabının İran'ın tüm etnik grupları ve mezheplerinin birliğiyle gerçekleştiğini belirten Ruhani, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim bugünkü endişemiz gelişmektir. Gelişmenin yanında da maneviyat, adalet, özgürlük ve milli hâkimiyet. Kısacası endişemiz Cumhuriyet ve İslamiyet'in eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu, 38 yıl önce onurumuzla gerçekleştirdiğimiz yolun devamıdır.1979’daki İslam İnkılabı, ülkeyi ABD başta olmak üzere yabancı güçlerin istilasından çıkarıp halkın hâkimiyetini sağladı."

İslam İnkılabının 38'inci yıldönümü İran’ın Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen bir programla da kutlandı. Burada düzenlenen törene 20 ülke büyükelçisinin yanı sıra, Ankara’daki siyasi ve askeri misyon mensupları, TBMM Milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de katıldı.

İran’da 11 Şubat 1979 tarihinde İmam Humeyni’nin liderliğinde gerçekleşen inkılap ile Şahlık rejimi devrilmişti.  (Fırat Arslan - İLKHA)
















































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler