İran Kürdistanı'ndaki deprem bölgesinde öncelikli sorun barınma sıkıntısı

İran Kürdistanı'ndaki deprem bölgesinde öncelikli sorun barınma sıkıntısı

Irak ve İran sınırında meydana gelen depremin oluşturduğu tahribatın giderilmesi için yardım çağrısında bulunan İran Kürdistanı'ndaki âlimler, en önemli sorunun barınma olduğunu ve nakdi yarıma da ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Geçtiğimiz pazar günü Irak-İran sınırında meydana gelen depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, on binlerce evin tahrip olduğu, binlerce köyün yıkıldığı, cami ve medreselerin kullanılmaz hale geldiği, hayvanların telef olduğu deprem bölgesinde, halkın yaralarının sarılması için yardım çağrısında bulunan İran Kürdistanı'ndaki âlimler, öncelikli olarak barınma sorunun giderilmesini ve nakdi yardıma da ihtiyaç duyulduğunu belirttiler.

Depremden sonra yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Davet Islah Cemaati yetkililerinden Mamoste Ahmet Behrami, "Cewanrut beldesinden Serpol Zehab şehrine kadar 150 kilometrelik alanda 70 cami ve 70 medrese tahrip olarak kullanılmaz hale geldi. Bu bölgelerde 50 bin ev tahrip olmuştur. Binin üzerinde insan yaralanırken, binlerce hayvan da enkazın altında telef oldu. Büyük tahribatlar meydana geldi." dedi.

"50 bin evin yıkılmasından dolayı insanlar dışarda kalıyor"

Binlerce insanın dışarda kaldığını, yardımların ise yetersiz olduğunu belirten Behrami, kendilerinin yardımına gelen Umut Kervanı Vakfı yetkililerine de teşekkür ederek şunları ifade etti: "Hiçbir devlet buraya ciddi anlamda yardıma gelmedi. Son 4-5 gün içinde buraya bir şeyler yapmaya çalıştılar fakat bu çok yetersiz kaldı. Türkiye’den Umut Kervanı Vakfı geldi. Şu an halk bizlerden hizmet bekliyor. 50 bin evin yıkılmasından dolayı insanlar dışarda kalıyor. Kış şartları nedeniyle ciddi yardımlara ihtiyaç var. Çok sayıda köyde ölümler meydana geldi. En fazla çadıra ve nakdi yardıma ihtiyaç duyulmaktadır."

Nakdi yardıma ihtiyaç var

Türkiye Kürdistanı’ndan yardım için gelenlere teşekkür eden İslam Âlimler Birliği Kâtibi ve Kürdistan Mütercimi Abdülaziz Selimi, deprem nedeniyle büyük tahribatların oluştuğunu, yaraların sarılması için dünya Müslümanlarının ellerinden gelen desteği sunmalarını beklediklerini söyledi.

Selimi, "Ağır ve hafif şekilde çok ciddi hasarlar oluştu. 5-6 bin insan ağır şekilde yaralandı. Depremin yaşandığı Kürt bölgelerinde 75’ten faza cami ve medrese tahrip olup, kullanılmaz hale geldi. Durum vaziyet gördüğünüz gibi ortadadır. Türkiye Kürdistanı’ndaki Müslüman kardeşlerimizden isteğimiz odur ki evvela yıkılan cami ve medreselerin yapılması için nakdi yardımda bulunmalarıdır. Cami ve medreselerin onarılarak faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Şu an çadır, gıda ve muhtelif eşyalara da ihtiyaç vardır." dedi.

"Kürt-Türk-Arap, Şii-Sünni ayrımı yapmadan tüm Müslümanlar kardeşlerimize çağrıda bulunuyoruz"

Kürt, Türk, Arap, Şii, Sünni, alevi ve gayri alevi ayrımı yapmadan tüm Müslümanlara seslendiklerini belirten Mamoste Selimi, şunları söyledi:

"Türkiye’den İran’a binlerce çadır ve yardım malzemeleri gönderilmiş. Fakat bulunduğumuz bölgede elimize hâlâ ulaşmış değil. Buradan Kürt, Türk, Arap, Şii ve Sünni ayrımı yapmadan tüm Müslümanlar kardeşlerimize çağrıda bulunuyoruz. Kirmanşah kentinin Serpol Zehab ilçesinde ve civarında depremzedelere yardımda bulunsunlar. Başında da söylediğim en evvel cami ve medreselerimizin tamir edilerek faaliyette geçirilmesine ihtiyaç vardır. Yardımların yapılması buradaki halkın bir nebzede olsa sıkıntılarını gidermiş olacaktır." (M. Sait Çelik, Şükrü Tontaş - İLKHA)












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler