İran nükleer anlaşma kapsamındaki ek protokolden ayrılıyor

İran nükleer anlaşma kapsamındaki ek protokolden ayrılıyor

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garipabadi, 23 Şubat’tan itibaren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında uygulanan ek protokolden ayrılacaklarını belirtti.

Garipabadi, İran’ın nükleer anlaşma çerçevesinde uyguladığı isteğe bağlı uygulamaların 23 Şubat tarihinden durduracağına dair mektubunun bugün UAEK Başkanına iletildiğini bildirdi.

İRNA'da yer alan habere göre Garipabadi, bu uygulamanın İslami Şura Meclisi tarafından çıkarılan kanun çerçevesinde ve İran halkının haklarının korunması ve İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) 26 ve 36'ncı maddelerine dayanarak ve karşı tarafın ambargoların kaldırılması yönüne taahhütlerini yerine getirmemesinden yapıldığını söyledi.

Garipabadi, bundan sonra İran ve Ajans arasındaki işbirliğinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde yapılacağını ve ambargoların tam kalkması ile İran’ın yeniden isteğe bağlı uygulamaları başlayacağını söyledi.

İslami Şura Meclisi Kanunu çerçevesinde ABD ambargolarının devam etmesi durumunda İran, 23 Şubat tarihinden itibaren İran ajansla olan isteğe bağlı işbirliğini durduracaktır. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.