İşgücü maliyeti endeksi arttı

İşgücü maliyeti endeksi arttı

Saatlik işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 arttı.

HABER MRK – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı Nisan-Haziran ayı verilerini açıkladı. Buna göre, Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2014 yılı 2. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 3,5, inşaat sektöründe yüzde 2,2 ve hizmet sektöründe yüzde 0,3 arttı.


Saatlik kazanç endeksi arttı
Saatlik kazanç endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 arttı. Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi 2014 yılı II. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 arttı. Endeks değerlerindeki artış oranları; sanayi sektöründe yüzde 3,3 ve inşaat sektöründe yüzde 2,8 olarak gerçekleşirken, hizmet sektöründe değişim yaşanmadı.

 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksinde en yüksek artış yüzde 4,3 ile J (Bilgi ve iletişim) sektöründe gerçekleşti.

 

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi arttı
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 arttı. İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2014 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 arttı. Endeks değerleri; sanayi sektöründe yüzde 5,3, inşaat sektöründe yüzde 2,8 artarken, hizmet sektöründe yüzde 0,2 geriledi.

 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde 2014 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en büyük değişim yüzde 16,2 azalış ile D (Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektöründe gerçekleşti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler