IŞİD'e hava saldırısında ABD ordusuna tam yetki

IŞİD'e hava saldırısında ABD ordusuna tam yetki

Barack Obama, IŞİD'e yönelik hava saldırıları için orduya tam yetki verdi. Ordunun tam yetki almasından birkaç saat sonra Musul Barajı IŞİD'den Peşmerge'ye geçti

ABD Başkanı Barack Obama, Irak güvenlik güçlerinin Musul Barajı'nın kontrolünü yeniden ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek olmak için ABD ordusuna Irak'ta hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün Başkan Obama, Savaş Yetkileri Yasası gereğince, Irak güvenlik güçlerinin, IŞİD'e karşı devam eden harekat kapsamında, kritik bir altyapı tesisi olan Musul Barajı'nı yeniden almaya ve barajın kontrolünü ele geçirmeye yönelik operasyonlarına destek olmak için ABD Silahlı Kuvvetleri'ne Irak'ta hedefe odaklı hava saldırıları yürütme yetkisi verdiğine dair Kongre'ye bir rapor sunarak bildirimde bulundu" ifadesini kullandı.

Misyonun, Obama'nın Irak'taki Amerikan personeli ve tesislerinin savunulması talimatıyla uyumlu olduğunu belirten Hayden, Musul Barajı'nın eksikliğinin çok sayıda sivilin hayatını tehlikeye atabileceğini, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği de dahil Amerikan personeli ve tesislerini tehdit edebileceğini ve Irak hükümetinin ülkedeki nüfusa kritik hizmetleri sağlamasını engelleyebileceğini kaydetti.

Hayden, bu operasyonların doğası, süresi ve boyutu açısından sınırlı olduğunu ve Irak hükümetinin talebi üzerine ve hükümetle koordinasyon halinde yürütüldüğünü bildirerek, ABD yönetiminin, Irak'ta bundan sonrasında atılacak adımlar ve IŞİD'e karşı girişilen çabalara dair Kongre ile istişare içinde olmayı sürdüreceğini ve Savaş Yetkileri Yasağı gereğince Kongre'ye uygun raporları sunmaya devam edeceğini ifade etti.

ABD ordusu, iki gündür özellikle Musul Barajı yakınındaki IŞİD hedeflerine yoğun hava saldırıları düzenliyordu.

BARAJ ALINDI

ABD'den gelen bu açıklamanın ardından Musul Barajı kısa süre içinde IŞİD'den geri alındı. Kürdistan Demokrat Partisi Sözcüsü Said Memuzini, basına yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinin Musul Barajı'nı IŞİD'in eliden aldığını belirtti.

Memuzini, peşmerge güçlerinin baraj bölgesinde kontrolü sağladığını ve burada bulunan halkın kendilerini çiçeklerle karşıladığını ifade etti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler