İskoçya parlamentosu bağımsızlık referandumu için oylama yapacak

İskoçya parlamentosu bağımsızlık referandumu için oylama yapacak

Britanya'dan ayrılma referandumu için İskoçya Parlamentosunda oylama yapılacak.

Britanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecini başlatacak olan notasını Brüksel'e göndermesine bir gün kala İskoçya Parlamentosunda bağımsızlık referandumunu için oylama yapılacak.

Londra ise AB'den çıkma süreci tamamlanmadan İskoçya’nın bağımsızlık referandumu yapmasına izin vermiyor. İskoçya'da halkoylaması yapılabilmesi için İngiltere Hükümeti'nin onay vermesi gerekiyor.

İskoçya'nın Büyük Britanya'dan bağımsızlığı için öngörülen referandumun kabul edileceğine kesin gözüyle bakılırken, İngiltere Başbakanı Theresa May, çarşamba günü "AB'den boşanma" mektubunu Birlik Komisyonuna gönderecek.

Britanya Hükümetinin AB'den ayrılma sürecinde benimsediği tartışmalı ‘topyekun çıkış' stratejisi İskoçya'nın bağımsızlığını yeniden gündeme getirmişti.

2016 yılındaki referandumda çoğunluğun AB'de kalınmasından yana oy kullandığı İskoçya, Avrupa iç pazarından ayrılmak istemiyor. Ayrıcalıklı uygulamalara karşı çıkan İngiltere Başbakanı May, İskoçya'ya ek yetkiler tanımaya hazır olduklarını söyledi. İngiltere hükümeti ülkeyi, AB'nin siyasi kurumları gibi Avrupa iç pazarından da çıkarmayı amaçlıyor.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Britanya'nın AB'den ayrılışı tamamlanmadan, 2018 sonbaharı ile 2019 yılı ilkbaharı arasında bağımsızlık referandumu yapılmasını planlarken, Theresa May ise Britanya AB'den ayrılmadan İskoçya'da Birleşik Krallıktan ayrılma referandumu yapılmasına karşı çıkıyor.

2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda İskoçların yüzde 55'i Britanya'da kalınması yönünde oy kullanmıştı. İskoçya hükümeti AB'nin siyasi ve ekonomik yapısından ayrılma kararı alınmasıyla şartların değiştiği noktasından hareket ediyor. Son anketler Britanya'dan ayrılma oylamasının başarıya ulaşmasının şüpheli olduğunu gösteriyor. 2016 yılının Haziran ayındaki Brexit referandumunda İskoçların yüzde 62'si AB'de kalınmasından yana oy kullanmıştı.  (Mustafa Kaynak - İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler