İsrail Eski Deniz Komutanı Heathrow'da tutuklandı

İsrail Eski Deniz Komutanı Heathrow'da tutuklandı

Dökme Kurşun Operasyonu sırasında ve Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını sırasında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Binbaşı-Gen. Eli Marom Pazartesi günü Londra Heathrow havaalanında tutuklandı.

Ynet; Dökme Kurşun Operasyonu sırasında ve Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını sırasında komutanlık yapan İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanının İngiltere'ye girişinde sorgulanmak üzere tutuklandığını öğrendi.

Dökme Kurşun Operasyonu sırasında ve Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisi baskını sırasında İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Binbaşı-Gen. Eli Marom Pazartesi günü Londra Heathrow havaalanında tutuklandı.

Marom kısa süreliğine tutuldu ve bu esnada İsrail Adalet Bakanlığını aradı.

Birkaç yıldır Filistin yanlısı kuruluşlar tarafından açılan davaların ışığında Avrupa'da tutuklanma tehditi üst düzey İsrail askeri yetkililerini ve siyasileri endişelendirdi. Çoğu kez İsrail yetkililerine karşı alınan tedbirler en azından İngiltere'de semboliktir.

Bu tehdit İngiltere'yi ziyaret eden yabancılara karşı savaş suçları için sivil vatandaşlara tutuklama emri elde etme hakkını veren İngiltere, evrensel yargı yetkisi yasasının değişmesiyle 2011'de azalmaya başlamıştır. Yasa bir emir çıkarma durumunda başsavcının onayını gerektirir.

Aynı yıl Gazze'de Dökme Kurşun Operasyonu rolü sebebiyle tutuklama emri çıkarılmasına karşın yasa Tzipi Livni'ye Londra'yı ziyaret etme hakkını verdi.Livni Hamas'a askeri operasyon sırasında dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

2005 yılında bağış toplamak için İngiltere'ye gittiğinde Eski IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) Merkez Komutanlığı Başkanı Binbaşı Gen.Doron Almog Londra'da İsrail elçisi tarafından Gazze Şerid'inde O'nun emrinde savaş suçu işlendiği gerekçesiyle bir tutuklama emri çıkarıldığını haber verdi. Almog uçaktan inmeden İsrail'e geri döndü.

Başka bir olayda Gazze bölümü komutasını yapan Gen. Aviv Kochav İngiltere'ye girmekten kaçınması için zorlandı ve İngiltere'de planladığı çalışmalarını iptal etti.

2011 Mayıs ayında Başbakan Benjamin Netanyahu'nun askeri sekreteri Gen Yochanan Locker Netanyahu'yu İngiltere devlet ziyaretinin dışında bıraktı çünkü IAF(İsrail Hava Kuvvetleri) Genel Kurmay başkanı olarak görev yaparken Dökme Kurşun Operasyonunda yer almıştır.

Eski IDF Sözcüsü Avi Benayahu İsrail'e karşı yürütülen gayrimeşrulaştırma kampanyası sonrasında İngiltere'ye sahte bir kimlikle gittiğini ortaya çıkardı.
Türkiye’de görülen Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında
Eski İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Tümamiral Eliezer Alfred Marom Türkiye’de geçtiğimiz hafta 4.üncü duruşması yapılan Mavi Marmara davasının da sanıkları arasında bulunuyor.
İsrail’in 2010 yılında Gazze’ye insani yardım götüren Özgürlük Filosu’nun sivil insani yardım gönüllülerini taşıyan amiral gemisi Mavi Marmara’ya yaptığı saldırının ardından, şehit yakınları ve diğer filo katılımcıları İsrail’e karşı büyük bir hukuk mücadelesi başlatmıştı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada aralarında İsrail Genelkurmay Dönem Başkanı Korgeneral Gavriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin’in de bulunduğu sorumlular yargılanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.