İsrail, Filistin zulmünü eleştiren 43 askerini kovdu

İsrail, Filistin zulmünü eleştiren 43 askerini kovdu

İsrail ordusu, İsrail hükümetinin Filistin halkına yönelik politikalarını ahlak dışı diye niteleyerek eleştirdikleri gerekçesiyle 43 askerin işine son verdi.

İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada, ‘8 bin 200’ adlı İstihbarat Birimi'ndeki 43 askerin Eylül ayında yayımladıkları mektupta, Filistinliler aleyhine yerine getirdikleri görevin 'ahlak dışı' olduğu gerekçesiyle, artık orduya hizmet etmek istemedikleri yönündeki beyanatlarının  ardından, bu askerlerin işine dün itibariyle son verildiği belirtilerek, "İsrail ordusunda hizmet etmeyi red etmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Mevcut durumda da, kendilerinden beklenen görevleri yerine getirmeyen 43 askerin görevine son verilmesine karar verilmiştir" denildi.

 

İsrail ordusunun ‘8 bin 200’ olarak adlandırılan istihbarat birimindeki 43 asker, 2014’ün  Eylül ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ve istihbarat birimlerinin başkanlarına yazdıkları mektupta, "İşgal altındaki topraklarda, askeri diktanın derinleştirilmesine araç olmayacaklarını" vurgulamış, İsrail ordusu da, Gazze savaşının bitmesinin ardından, söz konusu 43 askerin yayımladıkları mektuptan dolayı haklarında "kesin ve net" adımlar atılacağını açıklamıştı.

 

“Vicdanımız bu sisteme hizmet etmeye ve insan haklarını ihlal etmeye el vermiyor”

İsrail ordusundaki en büyük birim olan ‘8 bin 200 İstihbarat Birimi’nde  istihbarat toplamakla görevli 43 asker  mektupta ayrıca, “Birimlerimizin topladığı istihbarat bilgileri, masum insanlara zarar verme amacıyla kullanılmış, Filistinlilere yönelik siyasi zor kullanma ve işbirlikçiler edinme yolu ile Filistin toplumunu bölme yolunda kullanılmıştır. Vicdanımız, bu sisteme hizmet etmeye ve milyonlarca insanın haklarını ihlal etmeye el vermiyor.” diyerek İsrail ordusu ve hükümetinin  uygulamalarına karşı olduklarını belirtmişlerdi.

 

İsrail ordusu bünyesindeki "8 bin 200 İstihbarat" birimi, binlerce askerden oluşuyor. Görevi istihbarat toplamak amacıyla dinleme ve izleme faaliyetleri yürüten bu birim, yapısı itibariyle ABD'deki Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) benzetiliyor. Birimin başkanlığını ise ismi gizli olan ve kamuya açıklanmayan bir tuğgeneral yürütüyor. Negev çölündeki Urim Üssü, 8 bin 200 İstihbarat Birimin en önemli istihbarat toplama merkezi durumunda.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.