İsrailliler darbeyi İtiraf ettiler

İsrailliler darbeyi İtiraf ettiler

Başbakan`ın ardından WSJ`ye konuşan analistler de Mısır`daki darbenin arkasında İsrail`in olduğunu işaret etti. Gazeteye göre `İsrailli bürokrat Baskin bir konuşmasında Mısır`daki İslami hükümette artık yenilik yapılması gerektiğini söyleyerek, darbeye at

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın `Mısır`daki darbenin arkasında İsrail var` sözlerinin yankısı sürerken Wall Street Journal gazetesinin siyasi analistlere yaptırdığı araştırmada da olağan şüpheli olarak İsrail öne çıktı. ABD`nin ünlü gazetesi, siyasi analistlerle yaptığı  araştırmasında Mısır`daki darbe ile ilgili  çarpıcı  açıklamalarda bulunuldu.
 

Gazetede  yer  alan haberde, darbenin İsrail`in kendi sınırlarını  korumak , kendisine yakın bölgede İslami  düşünce   sisteminin  yok edilmesini istemesi ve bu sebeple de Mursi yönetiminin düşürülmesini istediği  yer  aldı. Ayrıca sıcak bölgede, Mursi ile Gazze yönetiminin ilişkilerinden rahatsız olan İsrail`in, Mursi yönetimini kendine tehdit olarak gördüğü belirtildi.

ANA FAKTÖR TEL AVİV

Gazetede geçen haberde, İsrail-Filistin  Merkezi  Müdürü Garshon Baskin`in darbe gerçekleşmeden  önce yaptığı bir konuşmasında, `Mısır`da, İslami ağırlıklı siyasi  uygulamaya başlayan ülkede artık  yenilik  yapılması gerektiğini söyleyerek darbeye atıfta bulunulmuştur` deniliyor.

Baskin`in bu konuşması ise analistler tarafından İsrail`in, Mısır`ın önceki yönetiminden duyduğurahatsızlık ve bunun değiştirilmesi için bir öneri olarak değerlendiriliyor. Diğer yandan gazetenin işaret ettiği bir nokta ise, 3 Temmuz tarihinden önce Sisi`nin Mursi`ye verdiği istifa isteği süresinin, gerçekte ABD yetkililerinin isteği olduğu Sisi`nin de bunu uyguladığı belirtiliyor.

BATI`NIN EMİR KULLARI
Wall Street Journal`In değindiği bir nokta ise, Suudi Arabistan ve BAE`nin darbeden sonra milyonlarca dolar hibe etmesinin, gerçekte Sisi`nin darbe ödülü olarak belirtilmiş olup, bu miktarların darbeden önce belirtilen fiyatlar şeklinde açıklanmıştır. Ayrıca gazetede, İsrail ve ABD`li yetkililerin, Suudi Arabistan ve BAE`ne, Sisi`yi ikna etmeleri için girişimde bulunduğu belirtiliyor. Analistler, ABD ve İsrail`in konuyla ilgili yüksek sesle konuşmamasının da kendilerinin bu görüşlerini desteklediğini belirtiyorlar.

Kan donduran ifadeler

Mısırlı bir general Le Monde`a yaptığı açıklamada 530 İhvan yöneticisinin öldürülmesi gerektiğini söyledi. Mısır`da darbeyi geçekleştiren Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi`nin generallerinden Amr, 530 üst düzey Müslüman Kardeşler liderinin öldürülmesi, 3 milyon İhvan üyesininin de tutuklanması gerektiğini söyledi. Mısırlı General Amr, Kahire`nin batısındaki Nasr City`de Fransız Le Monde gazetesine verdiği röportajda yeni katliamların yapılabileceğini ima etti. Serge Michel imzalı haberde Mısırlı General Amr, `Hepsini tasfiye etmek altı ayımızı alır. Bu sorun değil, 1990`lı yıllarda yapmıştık bunu. Ben yöneticilerini öldürmek gerektiğini söylüyorum, yani 30 üst düzey sorumlu ve 500 alt yönetici. O zaman diğerleri evlerine dönecek. Her halükarda, bugün para aldıkları için eylem yapıyorlar` diye konuştu.

Kaynak: Yenişafak

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.