İşsizliği ancak tekstil ile çözeriz

İşsizliği ancak tekstil ile çözeriz

Batman’ın tekstilde çok iyi bir noktaya geldiğini söyleyen BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Batman’daki işsizliği ancak tekstille çözebileceklerini belirtti.

Batman’ın işsizlikte Türkiye’nin ilk üç kenti arasında bulunduğunu belirten Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdulkadir Demir, İLKHA muhabirine işsizliği ancak tekstille çözebileceklerini, 20 bin civarında Batmanlının tekstil sektöründe ekmek yediğini söyledi.

Dolar artışıyla birlikte artan zamlara da değinen Demir, fırsatçılık yapılarak ürünlerde fiyat artışına gidilmesinin haram ve haksız bir kazanç olduğunu belirtti.

Dolar düşmesine rağmen zamların yerinde kaldığına dikkat çeken Demir, "Bir ara bir spekülasyon yapıldı. Dolar ciddi manada yükseldi, 7 liranın üzerine çıktı. Bugün ise dolar 5 lira 20, 30 kuruş bandında seyrediyor. Tabi dolar 6-7 lirayken zam furyası başladı. Ama şimdi dolar düşmesine rağmen bu zamlar yerinde kaldı. Bu doğru bir yaklaşım değil, bir fırsatçılıktır. Dün Türkiye’nin üzerine oynanan oyunların piyonları burada aynısını yapıyor. ‘Ben hammaddeyi dolarla alıyorum’ deyip de zam yapıp, dolar düşmesine rağmen fiyatları düşürmeyen insanlara söyleyecek laf bile bulamıyorum. Çünkü bu haramdır, zulümdür ve haksız bir kazançtır." dedi.

"Bizler fırsatçılık yapmamalıyız"

Dolar yüksekken fiyat artışına gidenlerin, dolar düştüğü zaman ürünlerinde fiyat indirimine gitmesi gerektiğini belirten Demir, "Fiyatlarda düşüşe geçilmemesi tamamen bir fırsatçılıktır ve bunu yapanlar dış güçlerin piyonlarıdır. Bu kabullenebilecek bir şey değildir. Serbest piyasa olduğu için pek kimseye de bu konuda müdahale edemiyorsun. Bizler fırsatçılık yapmamalıyız. Batman’daki fabrikalar beklediler ve un fiyatını yükseltmediler. Dolayısıyla dolar da düştü. Herkes böyle duyarlı olaya bakarsa aslında çok da anormal bir şey yok ülkede. Ama birileri çok büyük şeyler varmış gibi bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, bu doğru değil." diye konuştu.

"150-160 tane firma yatırım için bekliyor"

Batman’da yaklaşık 160 yatırımcının Organize Sanayi Bölgesinde yapacak yatırım için yer beklediğini vurgulayan Demir, "Daha önce ilgili yerlere ikinci Organize Sanayi Bölgesi için defalarca talebimizi dile getirmiştik. Ama çok fazla mesafe kat edemedik. En son OSB’de 2 bin dönüm kamulaştırma yaptık. Alt yapı çalışmaları var, henüz bitmedi. Tabi Organize Sanayi Bölgesinde 150-160 tane yatırım bekleyen firma var. İnşallah alt yapıyı da bitirirsek yatırımcılar orada yer bulur. Böylelikle hem üretim hem de istihdam sağlarız." ifadelerini kullandı.

"Üretim ve ihracat olmazsa ülkenin büyümesi mümkün değil"

Ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesinin üretim olduğuna işaret eden Demir, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Tabi bu ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesi üretimdir. Eğer bir ülke üretmezse, ihracat yapmazsa o ülkenin büyümesi de mümkün değildir. Dış ticaret açığı da bu yüzden doğuyor ve istihdam da sağlamamış oluyor. Onun için bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi üretim, ihracat ve bunun yanında istihdam olmalıdır. İnşallah Batman bunların üstesinden gelecektir."

"Türkiye’nin en iyi illeri arasına gireceğimize inanıyorum"

Batman’ın tekstilde çok iyi bir noktaya geldiğini aktaran Demir, "Bugün Batman’da tekstilde çok iyi bir noktaya geldik. Tekstili çok önemsiyorum. Çünkü işsizlikte Batman Türkiye’nin ilk 3 illeri arasında gidip gelmektedir. İstihdam adına tekstil Batman için çok önemlidir. Daha önce de biz işsizliği ancak tekstil ile çözeriz demiştim. Rabbime şükürler olsun bugün 20 binin üzerinde tekstilde çalışanımız var. İşsizliğimiz bitmedi; ama ciddi bir genç kesimin, özellikle bayanların çalışması büyük bir avantajdır. Bugün Türkiye’de suni bir kriz söylemi dahi varsa Batman bunlardan en az etkilenen illerden bir tanesidir. Çünkü her ay 20 bin tekstilde çalışan işçinin maaşı sıcak para olarak piyasaya giriyor. Tekstil üzerinde biz Türkiye’nin en iyi illeri arasına gireceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu.

"Tarıma dayalı sanayide de gelişmeliyiz"

Demir, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Sadece petrolle değil daha farklı sektörlerle; tekstille, organik tarımla, hayvancılıkla Batman’ı çok daha rahat öne çıkarabiliriz. Tabi hayvancılık da çok önemlidir. Organize Sanayi Bölgesi daha çok tarıma dayalı sanayide gelişmesi gerekiyor. Bildiğim kadarıyla hayvancılık OSB’si için bir girişim var. Bu teklif bize de geldi. İnşallah onu da yapacağız. Hayvancılık OSB’sini kurarsak Batman için güzel olacaktır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler