İşte Bölge Gerçekleri - Özel Haber

İşte Bölge Gerçekleri - Özel Haber

Bölgede yaşayan insanlar Pkk'nin baskılarından dolayı evlerini terk ediyor. Birçok il ve ilçede kazılan hendekler ve kurulan barikatlar ise halkı isyan ettiriyor. Sözde öz yönetimler ilan eden örgüt, güçlü olduğu yerleri adeta bir hendek ve barikat cumhur

Çözüm süreci devam ederken şehirleri patlayıcı ve silah deposuna çeviren Pkk şimdi bu silahları halka karşı kullanıyor. Bölge illerinde yaşayan kişilerin anlattıkları ise durumun vahametini ortaya koyuyor. Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Şırnak'a bağlı birçok ilçede kazılan hendekler yüzünden insanlar evlerini terk ederken, esnaf iflasın eşiğine geldi.

Örgüt militanları uzun namlulu silahlarla ve yüzlerini kapatarak sokaklarda cirit atıyor. İnsanları ölümle tehdit eden militanların baskısı yüzünden birçok insan evini terk etmek zorunda kaldı. Halk, Pkk'nin bu şekilde güçlenmesine göz yuman devlete de çok tepkili.

BÖLGEDEKİ GERÇEKLER ANKARA'YA FARKLI ANLATILIYOR

Başbakan Davutoğlu'nun Kurban Bayramı'nda Diyarbakır'da bir yaşlı amca ile arasında geçen diyalog bölgenin durumunu gözler önüne seriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Kurban Bayramında namazdan sonra Hasanpaşa Hanı'nda oturup çay içiyor ve halkla bayramlaşıyor. Davutoğlu, burada huzur ve kardeşliğin önemini anlatıp devletin güçlü olduğunu, huzuru sağladığını söylüyor. Bu arada yaşlı bir amca, “Siz burada rahat ve huzurlu bir şekilde çay içip kardeşlik ve barıştan bahsediyorsunuz. Ama buranın arkasında yüz metre içeri giremezsiniz. Siz devlet huzuru sağladı diyorsunuz ama yüz metre ötede huzur yok” diyor. Bunun üzerine Davutoğlu yanındaki emniyet yetkililerine ‘hani siz huzuru sağlamıştınız' diye soruyor. Oradaki emniyet yetkilileri biz huzuru sağlayıp bu sorunu çözeceğiz diyorlar.

POLİS MÜDAHALE ETMİYOR SEYREDİYOR

MİDYAT:  Mardin'in Midyat ilçesindeki Bahçebaşı Mahallesi'ne onlarca hendek kazan PKK'liler, yaklaşık 30 evi boşaltarak karargâha çevirdi. Ölümle tehdit ederek mahalleliyi evlerinden çıkaran PKK'liler, onlarca evin kapısını kırarak karargâh yaptı. Evlerinden olan mahalle sakinleri ortada kalırken polisin şu ana kadar müdahale etmediği bildirildi. Bu bölgede ayrıca okullar da açılmadı.

13-14 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR KULLANILIYOR

NUSAYBİN: Halk korktuğu için tepki göstermiyor. Fırat, Dicle, Yenişehir, Abdulkadir Paşa Mahallesi, Devrim Mahallesi, 8 Mart Mahallesi, Kışla Mahallesi, Yeni Turan Mahallesinin bir kısmı, Selahaddin Eyyubi Mahallesinin bir kısmı ile Zeynelabidin Mahallesinin bir kısmında hendek ve barikatlar var. Hendeklerin çoğuna patlayıcı yerleştirilmiş. Örgüt 13-14 yaşındaki çocuklara bunları yaptırıyor. Dağ kadrosundan gelen militanlar da şehir içindeki militanları yönlendiriyor.

EVİ BİZ KULLANACAĞIZ RAHATSIZ OLAN GİDEBİLİR!

Nusaybin'de evini terk eden kişilere para cezası veriyorlar ve evlere militanlar yerleştiriyor. Devrim Mahallesinde yüksek olan binalara mevzi kurup doçka yerleştirmişler. Buradaki vatandaşlara ‘Biz burada kalacağız. Siz isterseniz evde kalabilirsiniz ya da rahatsız oluyorsanız gidebilirsiniz' demişler. İtfaiye ve ambulans bu mahallelere giremiyor.

HALK BİZ SAVAŞ OLMASIN DİYE HDP'YE OY VERDİK

DARGEÇİT: Bazı sokaklarda hendekler kazılmış. Polis hendek ve barikatlara karışmıyor. Genellikle Bahçebaşı Mahallesi ve Safa Mahallesinde hendek ve barikatlar kuruluyor. Halkın tepkisi var ama korkudan tepkisini açığa çıkaramıyor. Halkın büyük bir kısmı HDP'ye barajı geçsin, savaş bitsin diye oy verdi. Bunlar meclise gitmelerine rağmen yine savaş istiyor, halk buna tepkili. Bazı evleri zorla boşaltıp Pkk militanlarını yerleştirmişler.

HALK CAMİYE GİDEMİYOR

ŞIRNAK MERKEZ:  Yatsı ve sabah namazlarını camide kılanlar artık camiye gidemiyor. Şehrin en büyük camisi patlamadan dolayı zarar gördü. Geylani Camii'sinde sabah ve yatsı ezanları okunmuyor.

-Yeni Mahalle Kültür Caddesi civarlarında çıkan çatışmada ağır yaralanan ve tedavi edilmeyen 2 Pkk militanı bir düğün konvoyu ile mahalleden çıkarıldı.

- Son zamanlardaki olaylar nedeniyle esnafın erken iş yerini kapatması ve sık sık kepenk kapatma eylemleri esnafı iflasın eşiğine getirdi.

ÜNİVERSİTEYE KAYITLAR YAPILMADI

- Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Üniversite kayıtlarını olumsuz etkilerken ŞÜ'de İlahiyat ve İktisat fakültelerinde 100'er kontenjandan sadece 21 kişinin kayıt yaptığı çoğu öğrencinin yatay geçiş yaptığı öğrenildi.

-Şırnak'ın Dicle Mahallesi, Yeni Mahallesi ve Bahçelievler Mahallelerinde bütün cadde ve sokaklar hendeklerle kapatıldı.

HDP'Lİ VEKİLLER MİLİTANLARI TEDAVİ ETTİRDİ

SİLOPİ: Silopi'deki 4 polisin mayınlı saldırıda hayatını kaybetmesi ve 2 gün süren çatışmalarda HDP milletvekillerinin hemen ilçeye gitmesi dikkat çekerken mahalleleri boşaltan ve kolluk güçleri ile çatışan Pkk militanları HDP'li vekiller tarafından makam araçları ile hastaneye götürülüp tedavi edildi.

PKK SORUMLUSU: YANIMDAKİLER HIRSIZ VE TİNERCİ!

PKK sorumluları ‘mahalleyi boşaltın kapınız açık kalsın' diye halkı evlerinden çıkarıyor. 2 gün sonra evine dönen bir mahalleli evinde hırsızlık olduğunu fark ediyor. Bunu örgütün sorumlusuna söylüyor. Örgüt sorumlusu vatandaşa; “Benim elemanlarımın çoğu hırsız, tinerci ve madde kullanıcılarından oluşuyor. Daha önce bunlar devlete çalışıyordu, şimdi bize çalışıyor. Ben şimdi sana bir molotof versem ve git şu akrebi patlat desem gitmezsin ama bu hırsız ve tinerci hiç düşünmeden gidiyor. Yani bu hırsızlıkta onların işi, o kadarcık kusuru da olsun” diyerek vatandaşı evine gönderiyor.

ESNAF KAN AĞLIYOR

Silopi'de halk çok tedirgin akşam olur olmaz herkes evine sığınıyor. Sokaklar bomboş esnaf kan ağlıyor. Halk bu duruma tepkili ama korkudan sesini çıkartamıyor. Olaylar böyle devam ederse halkın çoğu evini barkını satıp batıya göç etmek zorunda kalacak, çünkü huzursuzluk had safhada.

MAHALLELERE GİRİŞ ÇIKIŞ YOK

Kimse okula gitmesin diye bildiri dağıttılar. Şehit Harun Boy Mahallesi, Başak Mahallesi, Barbaros mahallesi, Cudi Mahallesi ve Nur Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Ofis Mahallesi,

Yine Habur yolu üzerinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi ve Başverimli Beldesi'nde hendek ve barikatlarla mahalleler kapatılmış. Dağ kadrosundan gelen militanlar rahat bir şekilde dolaşıyor bu mahallelerde.

PKK İLE ÇALIŞAN POLİSLER OLDUĞU HALK ARASINDA KONUŞULUYOR

İDİL: Sokaklar hendek ve barikatlarla kapatılmış. Turgut Özal Mahallesi, Yeni Mahalle ve Yukarı Mahalle kapalı. Bu mahallelerde okullara ulaşım sağlanamıyor. Halk büyük bir korku içinde. İnsanlar korkudan evlerini terk edemiyor çocuklarını gönderip kendileri evlerinde kalıyor. Çünkü örgüt evlere el koyup evi kullanıyor. Hendekler gündüz vakti kazılıyor. Dağdan gelen militanlar onları yönetiyor.  Kobani'de öğrendikleri taktikleri kullanıyorlar. Halk, devlet bunlara bir şey yapmazsa biz bunlara karşı duramayız diye tepkili. Vatandaş kendi evine rahat bir şekilde gidemiyor. Evinin kapısını kapatanlar örgüt militanları tarafından tehdit ediliyor. İdil'de Pkk ile çalışan polisler olduğu halk arasında konuşuluyor. Saat 17:00'den sonra sokaklar boşalıyor.

EVİMİZİ YAKIN! ÇOCUĞUMUZ ÖLECEĞİNE EVİM YANSIN

CİZRE: Nur mahallesinde 100 den fazla insan evini terk etmek istedi. Örgüt militanları ‘terk ederseniz, evinize el koyup, yakacağız' diye tehdit ettiler. Bazı vatandaşlar ‘evimizi yakın, çocuğumuz öleceğine evim yansın' diyerek evlerini terk etti.  Ayrıca Nur Mahallesinde kaldırılan hendek ve barikatların yerine daha büyük hendekler kazıldı ve daha büyükler barikatlar kuruldu. Nur, Cudi, Sur mahallelerinin bazı sokak ve caddelerinde hendek kazma ve barikat kurmalar gündüz ortasında rahat bir şekilde yapılıyor. Dağkapı ve Alibey mahallelerinde oturanlar hendek ve barikatlardan dolayı evlerini terk etmek istiyor. Ancak Pkk militanları halkı ölümle tehdit ederek buna engel oluyor.

300 PKK MİLİTANI ŞEHRE İNDİ

BEYTÜŞŞEBAP: Beytüşşebap'ta 2 gün boyunca süren çatışmalarda ilçe merkezine yaklaşık 300 örgüt mensubunun indiği belirtiliyor.  Öte yandan PKK'lilerin İlçe Jandarmaya atılan bir havan mermisinin bir sivilin evine isabet etmesi sonucu evde bulunan 3 vatandaş hayatını kaybetti.(Ahmet Temel, oğlu Behçet Temel ve akrabaları Alya Temel hayatını kaybetti. İki kişi yaralandı.(Fevzi ve Hasan Temel) Saldırı bölgesinden yaralıları almaya giden ambulansa PKK'lilerin ateş etmesi sonucu ambulans şoförü Şehmus Dursun hayatını kaybetti.

HALK ÖRGÜTE ÖFKELİ

HAKKARİ- YÜKSEKOVA: Yüksekova'nın çehresi son iki aydır devam eden çatışmalar ile tamamen değişti. İran-Yüksekova sınır kapısı kapatıldı. Halk ciddi mağduriyetler yaşıyor.  Bütün mahallelere barikat koyup, patlayıcı yerleştirdiler. Akşam saatlerinde sokaklar ve caddeler boşalıyor. Buradaki insanlar psikolojik olarak çatışmalardan dolayı yıpranmış. Ciddi bir huzursuzluk var. Halk buna sebep olan örgüte öfkeli ama güçlü bir tepki ortaya koyamıyor.

HALK HER AN BİR BOMBA PATLAR DİYE KORKUYOR

Irak ve Suriye'de olan görüntülerin benzeri Yüksekova'da yaşanıyor. Bir askeri araç veya polis aracı geçince halk bir saldırı olacak mı? Ya da bir patlayıcı ile havaya mı uçuracaklar? diye tedirgin oluyor. Kalabalık olan yerlerde insanlar bir saldırı ya da patlama olur mu endişesi taşıyor. Bu çatışmalarda en büyük zararı halk görüyor.

BAZI EVLERE DOCKA YERLEŞTİRDİLER

İnsanların evlerine doçka yerleştiriyorlar. Ve bununla yetinmeyip “evi terk edersiniz sizi öldürürüz” diyorlar. Halk canlı kalkan yapılıyor.

Vatandaş yüksek sesle dile getiremese de adeta “devletin ve Pkk'nin çözüm sürecinden Allah'a sığınıyoruz” diyor. Çözüm sürecinden önce ciddi olaylar yoktu. Daha yaşanılır bir ortam vardı. Ama çözüm sürecinde devlet kendi yapısını güçlendirirken, Pkk alan hâkimiyetini arttırdı, dağa çocukları kaçırdı adeta savaşa hazırlık yapıldı.

HALK DEVLETE GÜVENMİYOR

Halk böyle bir ortamda ‘ben bu örgüte yakın gibi durmasam daha çok zarar görürüm' diye örgüte yaklaştı, devlete güvenemiyor. Çünkü devletin çözüm sürecinde olduğu gibi bir daha kendilerini örgütün kucağına iteceği endişesini koruyor. Devlet halk ile Pkk'yi birbirinden ayırırsa örgüt çok büyük güç kaybeder. Pkk bölgede kaosun bitmesini istemiyor. Çünkü örgüt kandan ve şiddetten besleniyor.

İNSANLAR EVİNE GİDEMİYOR

Yaşanabilir güzel bir memleket olan Yüksekova'da birçok insan barikat ve patlayıcılardan dolayı evine gitmek için bir saat yolunu uzatarak evine gidebiliyor.

Şükrü Gündüz / Doğruhaber / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.