İstenilen ürünü ekmeyen çiftçiye destekleme verilmeyecek

İstenilen ürünü ekmeyen çiftçiye destekleme verilmeyecek

Tarım konusunda önemli açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönemde destekleme alabilme yolunun istenilen ürünlerin ekilmesi olduğunu söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım, hayvancılık ve elektrik konularında bölge çiftçisini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

Destekleme almak isteyen çiftçilerin Havza Bazlı Destek Modelinde belirtilen ürünleri ekmesi gerektiğini ifade eden Çelik, çiftçilerin eskisi gibi istediği ürünü ekemeyeceğini belirtti.

Tarım için hazırlanan projeler kapsamında çiftçilerin eskisi gibi istediği ürünü ekemeyeceğini belirten Çelik, “Şanlıurfa bir tarım şehri, tarım ambarıdır. Tarım denilince Şanlıurfa için ayrı bir anlam ifade ediyor. Geleceğimizin daha da aydınlık olması, çiftçilerimizin geleceğinin daha da aydınlık olması için önemli kararları hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bunlardan bir tanesi ‘Bitkisel Üretimli Havza Bazlı Destek Modeline’ geçtik. Şanlıurfa’da havzalara ayrıldı. Artık çiftçiler kafalarına göre ürün ekemeyecekler, planlı programlı bir şeklide ne yapılacaksa bu plan dahilinde yapılacaktır. ‘Ben babamdan böyle öğrendim, ben böyle alıştım’ gibi sözlerin olduğu dönem gitti.” dedi.

“Önümüzdeki dönem desteklemeleri almanın yolu tavsiye ettiğimiz şeylerin ekilmesidir”

Destekleme almak isteyen çiftçilerin Havza Bazlı Destek Modelinde belirtilen ürünleri ekmesi gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Havza da destek almak isteniyorsa hangi ürünler tavsiye edilmişse o ürünler ekilecektir. Türkiye’nin neye ihtiyacı varsa, toprak hangi ürünü daha verimli verecekse bunun çalışmasını biz tamamladık. Önümüzdeki dönem desteklemeleri almanın yolu tavsiye ettiğimiz şeylerin ekilmesidir. Bunun için bu gelişmeleri Bakanlık, İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlüğümüzden takip etmenizi istiyoruz. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde ‘Yeşil Masalar’ kurduk.  Yeşil masanın anlamı, tarım yeşillik demek. Çiftçilerimiz Müdürlüklere giderek ‘Yeşil Masada’ hangi sorunun varsa anlatacak ve hemen de cevabını alacaktır.”

Tarım il ve ilçe müdürlüklerine seslenen Çelik, müdürlüklerin yeni dönemde tarlada çiftçi ile kol kola olmasını istediklerini belirterek, el birliğiyle Türkiye’yi tarımda daha da iyi bir noktaya getireceklerini söyledi.

Hayvancılık konusunda da önemli düzenlemeler getirdiklerini ifade eden Çelik,“Şanlıurfa damızlık koç teke üretimi merkezi yaptık. Yani burada bir merkez kurulacak, cins, ırk hayvanları, hangi ırk daha uygunsa bu coğrafya için onlar için burada bir damızlık merkezi kurulacak ve bu damızlık merkezinde küçükbaş hayvancılık yapmak isteyenler dilediği kadar hayvanı temin edebilecek. Ayrıca damızlık teke merkezi kuracağız. Burada büyükbaş hayvanla ilgili talep eden, hayvancılık yapmak isteyen gidip isteği ırktan hayvanı burada temin edebilecek. Artık kara düzen dönemi bitiyor. Büyük bir dayanışma içerisinde havyacılığımızı geliştirme noktasında büyük bir gayretin içerisindeyiz.” diye konuştu.

Bölgedeki meraları değerlendireceklerini belirten Çelik, meraların hayvancılık yapan üreticilere uzun süreli tahsil edileceğini söyledi.

Bölgede yaşanan elektrik ve sulama sorununa da çözüm bulacaklarını dile getiren Çelik son olarak şunları söyledi:

“Sulama işini de bakanlık olarak alıyoruz. Yani toplulaştırma ile sulamayı biz tarım bakanlığı olarak yapacağız. İkisini birlikte aynı anda ihale ederek, toplulaştırma olan yerde sulamada aynı anda gerçekleşecek. Hızlı bir şekilde suyun ulaşması gereken yerlere suyu ulaştırıp elektrik probleminden Şanlıurfa’nın kurtulmasını sağlayacağız. Suruç Ovası'na su geldi, yaygınlaştıkça elektrik sorunu ortadan kalkacak. Aynı şeklide sulanması gereken arazileri bir an önce sulayıp bu elektrik sorunundan da kurtulacağız.” (Osman Gülebak-İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler