İtalya'da yabancılara defol git demek ırkçılık sayıldı

İtalya'da yabancılara defol git demek ırkçılık sayıldı

İtalya'da Yargıtay, yabancılara defol git demenin ırkçılık olduğuna hükmetti.

İtalya'da 2010 yılında bir İtalyan vatandaşının, 2 Bangladeşli göçmene saldırıda bulunarak ' Burada ne yapıyorsunuz? Defolup gidin' demesi üzerine açılan davada karara varıldı. Yargıtay, 'defol git' demenin İtalya'da 'ırkçılık' olduğuna karar verdi.

İtalya'da bulunan alt mahkemeler sanığın, ırkçı söylemlerle söz konusu göçmenlere saldırıda bulunduğuna hükmedip, sanığın ağırlaştırılmış ceza almasını kararlaştırmıştı. Fakat suçlamayı reddeden İtalya vatandaşı, cezasını temyize götürmüştü.

Temyiz sürecinin son aşaması olan Yargıtay, sanığın 'defolup git' sözleriyle ırkçılık yaptığına hükmetti.

Mahkeme kararında, sanığın doğrudan olmasa da dolaylı olarak "mağdurların ırksal kimlikleri nedeniyle İtalyan topraklarından gitmelerini istediği" ve "etnik ya da dini kökene dayalı ayrımcılık yaptığı" nedeniyle 'defol git' dediği, bu nedenle sarf edilen sözlerin ırkçılık olduğuna hükmetti.

'Defol git' demenin ırkçılık sayılması kararına, İtalya'da bulunan üst düzey ırkçı yetkililerden tepki yağdı.

Yabancı karşıtı söylem ve politikaları ile bilinen İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Yargıtay'ın hükmettiği karara tepki gösterdi.

Yargıtay kararıyla ilgili bir haberi Twitter hesabından paylaşan Salvini, haberin yorum kısmına "Defolup gidin, defolup gidin, defolup gidin!!!" diye yazdı.

Kimi ırkçı kesimler Salvini'nin söylemlerine destek verirken kimi İtalya vatandaşı da Salvini'nin bu söylemini de 'ırkçılık' olarak değerlendirip eleştirdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.