IÜ'de “İslam Düşüncesinde Edebiyat Geleneği” konferansı

IÜ'de “İslam Düşüncesinde Edebiyat Geleneği” konferansı

Iğdır Üniversitesi (IÜ) Edebiyat Topluğu tarafından Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda “İslam Düşüncesinde Edebiyat Geleneğimiz” konulu konferans düzenlendi.

Yazar Ali Haydar Haksal’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr.Emin Erdem, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Yazar Ali Haydar Haksal yaptığı konuşmasına, Peygamberimize (sav) vahyin gelmesiyle Müslüman olan şairlerden söz ederek başladı. Ardından akademisyenlere, araştırmacılara düşen görevi hatırlatan   Haksal akademisyen ve araştırmacıların İslam Medeniyeti şiiri ile batı medeniyeti şiirini dönemsel olarak karşılaştırmaları gerektiğini vurguladı.

Şimdilerde biraz uzaklaşma olduysa da İran şiirinin de bizim şiirimizde olduğunu ifade eden  Haksal Mevlana’nın Farsça, Arapça ve Türkçe söylediğini örnek gösterdi.

Batı düşüncesinden bakıldığı zaman İslam Medeniyetinin ve sanatının tanınmaz hâle geldiğini söyleyen  Haksal, Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının Selanik’te çıkardığı "Yeni Kalemler" dergisine değinerek “Aruz Arap’ın şiiridir” dediklerini anlattı.

Dünya Edebiyatının çeşitli şairlerinden söz eden  Haksal, Dante’nin "İlahi Komedyası"nın Muhittin İbn-i Arabi’den esinlenerek yazıldığını ancak ters çevrildiğini ifade etti.

Türk Edebiyatı şiirinin çok güçlü olduğunu belirten  Haksal tezkirelerde divan sahibi 3 bin 750 şairin olduğunu ve adı geçen şair sayısının ise 6 bin civarında olduğunu kaydetti. Kendi geçmişimize baktığımızda devasa şairlerin olduğunu söyleyen  Haksal, edebiyat anlayışımızda nesnelerden ziyade soyutlamadan oluşan bir şiir anlayışı olduğunu dile getirdi. Bizde Peygamber sevgisinin şiirlerle anlaşıldığı görüşüne yer veren   Haksal, Süleyman Çelebi’nin "Mevlit-i Şerif"ini, Yunus Emre’nin "Araya Araya Bulsam İzini", Fuzuli’nin "Su Kasidesi" şiirlerini örnek gösterdi.

Victor Hugo’nun “Neden bu Türk gençleri bize benzemeye çalışıyor, kendileri gibi olmuyor?” sözü üzerinde duran  haksal, emperyalizmin hürriyet, eşitlik, adalet gibi sözlerle bizi özgürleştirdiğini ancak özümüzden kopararak bunu yaptıklarını açıkladı.

Mason locasından ve ritüellerinden bahseden  Haksal, ittihat ve terakkiden sonra edebiyat dünyamızda yaşananları anlattı. Bizim Peygamberimizin (sav) resim ve heykellerini yapmamıza gerek olmadığını, bizi  O’na (sav) bağlayan bir sevgi bağımızın olduğunu, şiir damarımızın olduğunu vurgulayan   Haksal, katılımcıların sorularını cevapladıktan sonra konferansına sona erdi.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Yazar Haksal’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.  (İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler