İyot yetersizliği çocuklarda zihinsel geriliğe yol açıyor

İyot yetersizliği çocuklarda zihinsel geriliğe yol açıyor

Her sene doğan yaklaşık 40 milyon çocuğun, yeterince iyot almadığından değişik ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

MERSİN - 21 Ekim Küresel İyot Yetersizliği Günü nedeni ile yazılı açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı, vücudun ihtiyacı olan iyodun yeterince alınmamasından dolayı dünyada 740 milyon insanın iyot yetersizliği hastalıklarına yakalandığını ifade etti.

 

Her sene doğan yaklaşık 40 milyon çocuğun iyot yetersizliğinden dolayı zihinsel gerilik riski ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Başarılı, “Her sene doğan yaklaşık olarak 40 milyon çocuğun, annelerinin diyetinde yeterince iyot olmadığından değişik ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bunun engellenmesine yönelik olarak bireylerin günlük iyot ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunların çözümü için tuzun iyotla zenginleştirilmesi yoluna gidiliyor. Bu yöntemle, ülkemiz çocuklarını tehdit eden iyot yetersizliğine bağlı hastalıklar, yetersiz gelişme gibi sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor” diye açıkladı.

 

Türkiye toprakları iyot fakiri 
Türkiye topraklarının iyottan fakir olduğu için besinlerinde iyottan yetersiz olduğunu ifade eden Başarılı, “İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyodu alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyodu almış oluruz” diye tavsiye etti.

 

Ülke olarak iyotlu tuz tüketiminde dünya ülkeleri ortalamasının altında yer aldığımızı belirten Başarılı, iyot kullanımı hakkında şu tavsiyelerde bulundu: “İyot hassas bir mineral olup bu mineralin kaybına yol açmadan alımı için; iyotlu tuzu güneş almayan kaplarda serin ve kuru yerde saklamalıyız. Servis yaparken demir değil tahta kaşıklar kullanmalıyız. Ayrıca iyotlu tuzu yemeğe pişme sırasında değil ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken eklemeliyiz. Bütün bunların yanı sıra iyodun sindirim sistemimizde emilimini engelleyen karalâhana, şalgam, turp gibi besinlerin aşırı tüketiminden de uzak durmalıyız.”

 

Başarılı, son olarak şu bilgilileri verdi: “Guatr başta olmak üzere ülkemizde yaygın olarak görülen iyot yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarından korunmak için toplum olarak iyotlu tuzu tercih edelim. Ancak aşırı tuz tüketiminin olumsuz etkilerinden korunmak için de günlük tuz tüketimimizi 5 gramla sınırlandıralım. Sağlığımız için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketelim. Çok tuzlu ve salamura besinlerden uzak duralım” diye aktardı. (Osman Öksüz-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler