İzmir’de görülen Lice dava duruşması Haziran’a ertelendi

İzmir’de görülen Lice dava duruşması Haziran’a ertelendi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgenaral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ölümüyle ilgili İzmir 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen dava, Haziran ayına ertelendi.

16 kişinin ölümüyle ilgili açılan dava İzmir 1.Ağır ceza Mahkemesi’nde dün sabah saatlerinden itibaren görülmeye başlandı. Duruşmaya mazeret bildiren ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar eski Diyarbakır Jandarma Komutanı emekli albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ katılmadı.

Mahkemede müştekilerin avukatları hazır bulundu. Sabah saatlerinde başlanan duruşma, öğle saatlerinde verilen aranın ardından öğle tatilinden sonra yeniden başladı. Duruşmanın bitiminden sonra sanıkların duruşmaya katılmamasına tepki gösteren müştekilerin avukatı Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, hukuksuz bir şekilde davanın İzmir’e alındığını belirtti.

İzmir adliyesinde sanığı olmayan bir duruşmanın yapıldığını belirten Elçi, şöyle konuştu: “Sanıkların olmadığı bir yargılama yapıldı. Ne yazık ki, 20 yıldır Liceli mağdurların adalet arayışları bu güne dek sanıkları yargı önüne çıkarmaya yetmedi. Bizler gereken sözlerimizi mahkeme salonundaki duruşmada söyledik. Ekim 1993 yılında büyük bir suç işlendi. Biri general olmak üzere 16 sivil insan hayatını kaybetti. Ama ne yazık ki, Türkiye’deki yargı, 20 yıldır adalet arayışlarına, adalet çığlıklarına kulaklarını kapadı.20 yıldır bu ağır suçun soruşturulmasını ihmal etti.

Bugün 20 yıl sonrada olsa bir dava açıldı. Ama bu davada sanıkları göremedik. Türkiye’deki yargının tutuklamaya ilişkin pratiğini uygulamasını hep birlikte biliyoruz. Çok sıradan suçlarda bile bir devlet yetkilisi hakkında birkaç söz sarf etti diye gençlerin ve çocukların tutuklandığı bir ülkede, 16 insanı teammüden öldüren kamu görevlileri, tutuksuz yargılanıyor. Yargılama ayaklarına kadar da getiriliyor. Ama buna rağmen duruşma salonuna gelmiyorlar. Adalet önüne çıkmıyorlar.” dedi.

Böyle bir hukukun, böyle bir hukuk devletinin, böyle bir tutarsızlığın olamayacağını ifade eden Elçi, bugün böyle bir adaletsizliği bir kez daha gördüklerini belirterek, “Bu gün en az sanıklar hakkında bir tutuklama kararının verilmesini bekliyorduk. Ne yazık ki, mahkeme bir kez daha bir adaletsizliğe imza attı ve sanıklar hakkında tutuklama yoluna gitmedi. Her şeye rağmen Liceli mağdurların adalet mücadelesi devam edecektir.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.