Joe Biden, Erdoğan'dan özür diledi

Joe Biden, Erdoğan'dan özür diledi

Beyaz Saray, Biden'ın Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür diledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasından dolayı özür diledi.

Beyaz Saray’dan gönderilen açıklamada, Biden’ın dün Harvard Üniversitesi'nde sarfettiği sözlere açıklık getirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığı belirtildi.

Biden’ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.

Açıklamada, “Başkan Yardımcısı, ABD’nin, Türkiye dahil, IŞİD’in kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının önemini teyit etti” ifadesi kullanıldı.

Biden'ın sözcüsü de Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Türkiye, ABD için kritik bir müttefiktir. Başkan Yardımcısı'nın saygı duyduğu ve hayran olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel olarak yakın bir ilişkisi vardır" ifadesini kullandı.

Biden'ın sözlerine de açıklık getiren sözcü, "Başkan Yardımcısı açıklamasında hiç birimizin Suriye içindeki değişik muhalefet unsurları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını anlatmaya çalışıyordu" şeklinde konuştu.

BIDEN NE DEMİŞTİ?

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD tehdidinden aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD’nin müttefiklerini sorumlu tutmuş ve Türkiye gibi ülkelerin bölgeye yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini söylemişti. "En büyük problemimiz müttefiklerimiz” diyen Biden, bu ülkeleri Suriye’deki gruplara sağlanan desteği durdurmaya ikna edemediklerini de ileri sürmüştü. anlattı. Biden, önceki akşam Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Obama Yönetimi’nin Suriye’de izlediği politikaları savunarak, Suriye’de ılımlı muhalefete destek olunsaydı IŞİD’in ortaya çıkmayacağı düşüncesinin hayali olduğunu iddia etmişti. Washington’ın bölgedeki “ılımlı” olduğu söylenen gruplara temkinli yaklaşmakla doğru bir karar verdiğini söyleyen Biden şu ifadeleri kullanmıştı: “Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi. Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar. Ne yaptılar? Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihatçıların aşırı unsurlarını kabul ettiler. Abarttığımı mı düşünüyorsunuz? Bir bakın. Bunların (yardımlar) hepsi nereye gitti? İşte şimdi olan ise birden bire herkes uyandı.

Irak’taki El Kaide olan, IŞİD denilen bu ekip, Irak’tan atılmışken, Doğu Suriye’de açık bir alan, toprak buldu, bizim daha önce terörist ilan ettiğimiz El Nusra ile çalıştı. Ve biz, iş arkadaşlarımızı (müttefikleri) bunlara desteği kesmeye ikna edemedik. Peki ne oldu? Birden bire gerçeği gördüler. Şimdi Başkan’ın bir araya getirebildiği Sünni ülkelerden kurulu bir koalisyon var. Çünkü Amerika bir kez daha Müslüman bir ulusa gidip, agresif olamazdı. Sünni bir örgüte gidip saldırmaya Sünnilerin liderlik etmesi gerekir."

ERDOĞAN 'HAKLIYDINIZ' DEDİ

"Şimdi ilk defa olarak neyimiz var? Suudi Arabistan giden fonları durdurdu. Ayrıca kendi toprağında Amerikan güçlerinin açık askeri eğitim vermesine izin veriyor. Katarlılar, terörist örgütlerin en aşırı unsurlarına olan desteğini kesti. Ve Türkler... Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz."

ERDOĞAN'IN CEVABI İSE ÇOK SERT OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün bayram namazı sonrası önemli açıklamalarda bulunmuş ve Erdoğan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sözleri için "Böyle bir şey söylediyse benim için tarih olur" demişti. İşte Erdoğan'ın Biden ile ilgili sözleri:

BİZDEN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR

"Bu konuda eğer Biden bu tür ifadelerle kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle ifade sadır olmamıştır. Bir defa kimse Türkiye'ye -o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım- ve bu dönemde yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne bakın terör örgütü diyorum en ufak yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport ettik. Bunu yapan bu Türk hükümetidir. Bunu bilmelerine rağmen Fransa diyor ki benden bin savaşçı orada, İngiltere açıklama yapıyor BM 'de. 600 savaşçı şu anda orada diyor. Bunları kendileri söylüyor. Kendileri söyledikleri halde Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak yanlış birşey. Esefle karşıladım. En son ABD'de bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerinde bu noktada "biz yanlış yaptık", "böyle bir duruşumuz oldu", "siz haklıydınız" gibi birşey söylemedim; asla böyle birşey olmamıştır. Onu da söylüyorum ve sayın Biden, eğer Harvard’da böyle birşey söylediyse bizden özür dilemesi lazım bizden. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşılarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.