Kabak sineği ile mücadele eğitimi düzenlendi

Kabak sineği ile mücadele eğitimi düzenlendi

Siirt Tarım ve Orman il Müdürlüğü tarafından, kabakgil sineği mücadelesi sürvey çalışmalarında görev alacak teknik personellere eğitim verildi.

Kabakgil alanlarında önemli zararlara neden olan Dacus ciliatus Loew (kabakgil sineği) ile mücadele etmek amacıyla teknik personele, Siirt Tarım ve Orman il Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından kabakgil sineği ile mücadele eğitimi verildi.

Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli konu uzmanları tarafından yapılan sunumda; zararlının tanımı, biyolojisi, konukçuları, zarar şekilleri, yayılışı, tespiti ve mücadele yöntemleri hakkında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev alan teknik personeller bilgilendirildi.

2018 yılında Siirt ve çevresinde önemli ekonomik kayıplara neden olan Dacus ciliatus zararlısı ile mücadele edilmediği takdirde çok daha büyük ekonomik zararlara neden olacağı ifade edilirken, başta kabak olmak üzere salatalık, karpuz ve kavun gibi sebzelerde de büyük zararlar meydana gelebileceği belirtildi.

Dacus ciliatus ile ilgili mücadelede üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde anlatıldı:

-Zararlının tespit edildiği bölgelerde ilk olarak toprağın derin sürülmesi ve bitki artıklarının uzaklaştırılması gerekir.

-Larva tespit edilen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli ve üzerine kireç atıldıktan sonra toprak ile kapatılmalıdır.

-Zararlının biyoteknik mücadelesi kapsamında Mayıs-Haziran ayları itibari ile sarı yapışkan tuzaklar -veya feromon tuzaklar asılmalıdır. Tuzak değişimleri ruhsatta belirtilen aralıklarla yapılmalıdır.

-Zararlının varlığından şüphe edilmesi durumunda İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ek hizmet binası toplantı salonunda düzenlenen eğitime; İl Müdür Yardımcısı Mehmet Sabri Tan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdusselam Ertaş, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden görevli konu uzmanları ile il/ilçe müdürlüklerinde bulunan ve Kabakgil Sineği Mücadelesi sürvey çalışmalarında görev alacak teknik personeller katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.