Kâbi'nin yolları çamur

Kâbi'nin yolları çamur

Son yapılan büyükşehir yasasına kadarda bir belde olan Bağıvar (Kâbi) mahallesi sakinleri, mahallelerinin 10 yıldır hiçbir şekilde hizmet görmediğini belirterek kendilerine yönelik uygulanan bu hizmet boykotunun kaldırılmasını istedi.

DİYARBAKIR  - Eski ismiyle Bağıvar Beldesi (Kabi), şimdiki ismiyle Dicle mahallesi 20 bin nüfuslu Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı büyük bir mahalle olarak yıllardır belediye tarafından görülmeyen sorunlarına adeta isyan ediyor.

 

Geçen Mart yerel seçimleri öncesi belde olduklarını ve üst üste İki dönem belediyeyi alan BDP’li yöneticilerin 10 yıllık süre zarfında elle tutulur bir hizmet yapmadığını belirten Bağıvarlılar, kendilerine verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini, Bağıvar’da yaşam şartlarının her gün daha kötüye gittiğini belirtti.

 

Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Mehmet Aslan (30),  BDP’li belediyeler öncesi kazanan adaylara en azından bir şeyler söyleme, varsa bir eksikliği dile getirme hakkına sahip olduklarını, ancak şu an böyle bir imkânlarının artık kalmadığını ve sorunlarını iletecek muhatap bulamadıklarından yakındı.

 

“Geçen hafta belediyeye gittim ve buranın bu halinin ne olacağını sordum”

Bağıvar’da ikamet ettiğini ve son on yıldır hizmet adına bir faaliyetler karşılaşmadığını belirten Aslan, Bağırvar’ın özellikle yollarının insanları mağdur ettiğini belirtti.

 

Aslan, “Yaklaşık 4 aydır belediye burada kanalizasyon çalışması yapıyor. Ancak yollar halen bitirilmiş değil. Yollarımız toz toprak içerisinde. Yarın yağmurlar başladığında bu yollar çamurdan geçilmez bir duruma geliyor. Geçen hafta belediyeye gittim ve buranın bu halinin ne olacağını sordum. Kimse bizleri muhatap almıyor. Kimse ne olacağını bilmiyor. Bu yolların ne zaman asfaltlanacağını sorduk. 2014 diyorlar. 2014 yılı neredeyse bitmek üzere. Kışın dökecekler herhalde asfaltı. Bu duruma bir an önce son verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Mahallede büyük bir pislik ve çamur oluşuyor”

Kendisinin engelli olmasından dolayı yaşadığı sıkıntının çok daha büyük olduğunun altını çizen Aslan, yolların bu halde olmasından dolayı mahallede büyük bir pisliğin ve çamurun oluştuğunu belirterek, “Böyle bir durumda bırakın engellileri sağlam insanlar bile yolda yürüyemiyor. Bir engelli aracım var, bu çukur ve bozuk yollardan dolayı her gün tamir etmek durumunda kalıyorum. Ekonomik özgürlüğümüz de yok. Bir engelli olarak 3 ayda bir 840 TL maaş alıyorum. Böyle bir durumda bu maaşı ancak bu yollarda parçalanan motorumuzun tamirine harcıyoruz.” dedi.

 

“Toplanmaya çöpler canımızdan bezdirdi”

Bağıvar’da devam eden tek sorunun yollar olmadığını, mahalle aralarında bırakılan çöplerin toplanmamasından dolayı mahallelerin pislik içinde kaldığına dikkat çeken Aslan, mahallelerinin yaşanılacak ender yerlerden biri iken bu bakımsızlığından dolayı adeta bir çöplük haline geldiğini söyledi.

 

Bağıvar (Kâbi) mahallesine akrabalarını görmek için geldiğini belirten engelli Halil Kaya ise yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, bir türlü yapılmayan yollardan dolayı belediyeye tepki gösterdi.

 

“Şu an olduğu gibi tamirciye ulaşmadan aracım yolda bozuluyor”

Diyarbakır’da oturduğunu ve Bağıvar’a sürekli olarak gelip gittiğini belirten Kaya, “Ben engelli bir vatandaşım. Bana verilen engelli aracımın tamircisi burada oturuyor. Aracım bozulduğu zamanda mecburi buraya gelmek zorunda kalıyorum. Ben buraya geldiğim zaman bu berbat yollarda araç daha da hırpalanıyor. Ve şu an olduğu gibi tamirciye ulaşmadan aracım yolda bozuluyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Ben özürlüyüm ve buraya gelirken çok sıkıntı yaşıyorum”

20 bin nüfusa sahip Bağıvar mahallesinin bir köyden farkı olmadığını belirten Kaya, Bağıvar’ın merkeze uzaklığının sadece birkaç kilometre olmasına rağmen hiçbir hizmet görmediğini ve adeta mahrumiyet bölgesi olarak bırakıldığını söyledi.

 

Kaya, “Belediyenin bu yolları yapması gerekir. Benim burada akrabalarım ve dostlarım var. Ben sürekli buraya geliyorum ama yollardan dolayı gördüğünüz gibi aracım bozuluyor ve yollarda kalıyorum. Ben özürlüyüm ve buraya gelirken çok sıkıntı yaşıyorum. Eğer gelip bu yolların halini görürlerse bana da hak verirler.” dedi.

 

“Belediye bizi neden hizmete layık görmüyor”

Diyarbakırlılar olarak kendilerinin de iyi bir belediye hizmeti görmek istediklerini belirten Kaya, başka şehirlere gittiklerinde orada gördükleri hizmetten dolayı imrendiklerini söyledi.

 

Kaya, “Biz başka şehirlere bakınca görüyoruz ki; hem şehre bakım yapılıyor hem de özürlülere değer veriliyor. Ama bizim memleketimize ne hizmet var, nede özürlülere değer veriliyor. Diyarbakırlıların suçları nedir? Belediye bizi neden hizmete layık görmüyor ve hizmet yapmıyor? Bunu sormak istiyorum. Ben buraya kışın gelmek istediğim zaman yollardan dolayı gelemiyorum. Çünkü o çamur yollarda sağlam insanların geçmesi mümkün olmuyor. Bu yollar özürlüler için çekilmez bir vaziyete geliyor. Bundan dolayı belediyeyi göreve davet ediyorum.” çağrısında bulundu.  (Fikret Özkan / Ali Adiyaman – İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler