"Kaçak elektrik tespiti bağımsız kurum gözetiminde olmalı"

"Kaçak elektrik tespiti bağımsız kurum gözetiminde olmalı"

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı, mağduriyetlerin yaşanmaması için elektrik sayaçlarının kaçak tespitinin bağımsız kurumların gözetiminde yapılması gerektiğini belirtti.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar, haksızlığın önüne geçilip, mağduriyetlerin yaşanmaması için elektrik sayaçlarının kaçak kontrolünün bağımsız kurumların gözetiminde yapılması gerektiğini söyledi.

Tüketicilerin bu konuda şikâyetçi olduklarını belirten Kavar, kaçak tespit aşamasının bağımsız kurum veya komisyon gözetiminde olması gerektiğinin altını çizdi.

Kavar, "TEDAŞ veya DEDAŞ dağıtım şirketidir. Dolayısıyla kendi dağıttığı elektriğin kaçak olup olmadığını kontrol etmek gibi işleri de var. Bu çerçevede kendisi bir taraftır. Çünkü satan kişidir. Dolayısıyla bu durum tespitini yapan satıcı firma kendi sattığı elektrikten para kazanıyor. Zarar etmemek için kendince bazı tedbirler alıyor. Burada kendisinin taraf olduğu açıkça ortada zaten." dedi.

"Tüketicilerden şikâyet alıyoruz"

Tüketicilerden bu konuda şikâyet aldıklarını dile getiren Kavar, "TEDAŞ'ın veya DEDAŞ'ın, kendi verdiği hizmetin usulsüz olup olmadığını kontrol etmek gibi bir görevi var. Ama bu çalışmalar onların tarafsızlığı anlamına gelmez. Fakat bu çalışmaların üzerine tüketicilerin itirazları var. Bazı tüketicilerin, 'DEDAŞ gelip bazen sayaçlara bakmadan tutanak tutuyor.' gibi şikâyetleri var. DEDAŞ'ın, 'En az şu kadar liralık bir harcama yapmak zorundasınız. Eğer sayaçlarınıza bundan az bir rakam çıkarsa kaçak muamelesi göreceksiniz.' gibi bazı söylemlerde olduğu söyleniyor. Kulağımıza bunlar da geliyor."

"DEDAŞ'ın yanında tarafsız olduğuna güvenilen mekanizma olmalı"

Bu konuda mağdur olan tüketicilerin, tüketici sorunları hakem heyetlerine veya mahkemelere başvurabileceklerini bildiren Kavar, "Tespit aşamasında en azından sadece DEDAŞ'ın yanında bağımsız, tarafsız olduğuna güvenilen mekanizmanın olması veya bunu sağlayacak birilerinin DEDAŞ elamanlarıyla beraber denetime gitmeleri isteniyor. Olabilir mi? Olabilir, mevzuatta düzenleme sağlanabilir. Bağımsızlığına ve tarafsızlığına güvenilen bazı kurumlar, sivil toplum kuruluşları veya başka bir kamu kurumu olabilir. DEDAŞ denetime bunlarla gidebilir. Bunun için bir mevzuat değişikliği gerektirdiğini düşünüyorum. Yoğun şikâyetler var, bu konuda vatandaşların da büyük bir zararı söz konusu ise devlet yeni düzenlemeler yaparak tespitin sağlıklı yapılmasını sağlayabilir. Bunun için bazı tedbirler gerekiyor. Şu anki mekanizmalar şikâyet etme yollarını açık tutuyor." ifadelerini kullandı. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz - İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.