Kadim şehrin kadim lezzeti: Sembusek (kapalı lahmacun)

Kadim şehrin kadim lezzeti: Sembusek (kapalı lahmacun)

Mardin bölgesinde yıllardır sofralarda tüketilen sembusek yemeği, Ramazan ayında da bolca tüketiliyor.

Mardin'e özgü lezzetli yemeklerin arasında akla gelen ilklerden olan sembusek, Ramazan ayında daha çok sofralarda yerini alıyor.

Sembusek, Mardin bölgesine özgü bir samsa türü olup "Mardin pizzası" olarak da tanınır. Mardin Süryani mutfağında kapaklı lahmacun olarak bilinir.

Mardin' ait olan sembusek hakkında bilgi veren fırın ustası Aziz Dağdevir, uzun yıllardır yapılan sembuseğin Mardin'e özgü olduğunu hemen hemen her Mardinlinin sofrasında tüketilen bir yemeğin olduğunu belirtti.

"Sembusek Mardin bölgesinden başka bir yerde yapılmıyor"

3.png

Ramazan ayında özellikle sembusek tüketildiğini ifade eden usta Dağdevir, "Mardin genelinde de Ramazan ayında fırınlar bayağı yoğun durumda. Özellikle sembusek ve lahmacun en çok tüketilen yemeklerdir. Sembusek Mardin bölgesinden başka bir yerde yapılmıyor. Sembusek ismi Arapça kökenli olup kapalı lahmacun anlamına geliyor. Kadim bir lezzet olup yıllardan beridir sofralarda tüketiliyor. Bizler küçükken hep yiyorduk şu anda kendimiz yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Yapılış süreci hakkında da değinen Dağdevir, "Hazırlanışında harcı yarım saat sürüyor. Harcın içinde soğan, maydanoz, kıyma karışımı ile oluyor. İsteyen salça da koyuyor, salçasız da yapılıyor. Pişirilmesi ise ilk önce daire şeklinde hamuru açıp yapılan harcı daire hamurun yarısını kaplayacak şekilde yerleştiriyoruz. Hamurun yarı tarafına konulan harca diğer taraf ile kapatıyoruz. Ramazan ayında özellikle çok tüketiliyor. Tava, lahmacun ve diğer yiyecekler de tüketiliyor ama sembusek kadar değil tabi." şeklinde aktardı.

Sembuseğin yanında Mardin'e özgü olan diğer yemeklerinde isimlerini zikreden Dağdevir, "Mardin'e özgü ana yemeklerde mevcut; irok (içli köfte), numbar, kaburga dolması, ikbebet, kibe (işkembe dolması) yemekler de fazlaca evlerde tüketilmektedir." şeklinde sıraladı.

"300 derece altında çalışıyoruz ama yine de elhamdülillah orucumuzu tutuyoruz"

1.png

Dağdevir, Ramazan ayında yüksek sıcak altında daha çok yorulduklarını o rağmen oruçlarını tutmaya devam ettiklerini belirterek, "Ramazan ayı bizler için biraz daha yorucu geçiyor. 300 derece altında çalışıyoruz. Ama yine de elhamdülillah orucumuzu tutuyoruz. Biraz zorlansak da Allah'ın gücüyle orucumuzu tutmaya devam ediyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun." şeklinde ifade etti.

Sembusek (Kapalı Lahmacun) Mardin Usulü Tarifi İçin Malzemeler:

300 gram kıyma

5 adet soğan

3 tane sivri biber

4 tane domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 diş sarımsak

1, 5 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı pul biber

Hamuru için;

5 su bardağı un

2. 5 su bardağı ilik su

1 paket yaş maya

1 tatlı kaşığı tuz

Yumurta sarısı (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.