Kadir Gecesi Avrupa'da dualarla ihya edildi

Kadir Gecesi Avrupa'da dualarla ihya edildi

Avrupa'da yaşayan Müslümanlar düzenlediği programlarla Kadir gecesini ihya etti. Farkı ülkelerde düzenlenen programlarda, özelde Gazze genelde zulüm altındaki tüm Müslümanlar için dualar edildi.

HABER MRK - Farklı Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, düzenlediği programlarla bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini ihya etti. Çokça Kur'an okuyan Müslümanlar, namaz kılarak özelde Gazze genelde zulüm altındaki tüm Müslümanlar için dua etti. Yapılan konuşmalarda yaşanan zulümlere daha duyarlı olunması gerektiği belirtildi.

 

AVUSTURYA
Avusturya'nın İnnsbruck şehrinde yaşayan Müslümanlar Saiidi Nursi Camii'nde düzenlenen programla geceyi ihya etti. Program iftardan bir saat önce, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 

Ali Zengin'in seslendirdiği ilahi ve ezgilerle devam etti.

 

Akabinde konuşan Yüksel Sertkaya, ''Bu ay bin aydan daha faziletlidir, bu Mübarek Kadir Gecesinde dualarımızda Filistin'deki kardeşlerimizi unutmayalım, bu gece mazlumlar için bol bol dua edelim, zalimler içinse Beddua silahımızı kullanalım'' diyerek, mikrofonu Günün anlam ve önemini anlatmak üzere Said'i Nursi Camii İmamı Mehmet Nasır Abay'a verdi.

 

Kadir Gecesinin anlam, önemine ve Kadir Gecesinde yapılabilecek ibadetlere değinen Abay, başta Filistin olmak üzere dünyada Müslümanlara uygulanan Zulümlere değindi ve bu gece özellikle Zülüm gören Müslümanlar için dua edilmesi gerektiğini söyledi.


 

Seslendirilen ilahilerin ardından Camii Hocası M. Nasır Abayın okuduğu dualar ile son eren programda, akşam namazı kılındı, katılımcılara iftar yemeği ikram edildi.

 

Kılınan Yatsı ve Teravih namazlarının sonra Tesbih namazı kılındı camide kalan cemaat sabaha kadar geceyi ibadet, zikir, Kur'an tilaveti ve dua ile geçirdi.

 

AVUSTURYA-VORARLBERG
Avusturya’nın Vorarlberg eyaletinde faaliyet gösteren İmam Hüseyin Camii’nde Kadir gecesi yoğun bir katılımla ihya edildi.

 

Kadir gecesinin önem ve ehemmiyetini anlatmak için kürsüye geçen Molla Yahya Yılmaz, bir sohbet yaptı. Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu Kadir gecesinin önemine değinen Yılmaz, Kur’an’ın inzal olduğu ve bin aydan daha hayırlı bu kıymetli gecede insanla Kur'an arasında çok büyük bir bağın olduğunu ve bu gecenin insan hayatının 83 yılına tekabül ettiğini ve bunun Allah’ın biz kullarına büyük bir nimet olduğunu vurguladı.

 

İslam coğrafyasında yaşanan acılara değinen Yılmaz, Gazze’deki katliama da dikkat çekerek, “Bugün maalesef Gazzeli Müslümanlar katliama uğruyor. Bugün onca İslam devleti olmasına rağmen Gazzeli Müslümanlar için yaptıkları, yayınladıkları basit bir mesajdan öteye gitmemektedir. Ancak şu da bir gerçektir ki, gelecek İslam'ın ve Müslümanların olacaktır. İnşaallah. Bu gecede bol bol dua etmeli tespih çekmeliyiz ve bu acıların dinmesi için Allah'a yalvarmamız gerekir.” dedi.


 

Teravih ve Tesbih namazı kılındıktan sonra program sona erdi.

 

İSVİÇRE
İsviçre’nin Basel şehrinde yaşayan Müslümanlar da geceyi farklı programlarla ihya etti.  Said-i Nursi Vakfı bünyesindeki Camide bir araya gelen Müslümanlar, Kadir gecesini dualarla ihya ederken zulüm ve bombardıman altındaki Gazze’yi de unutmadı.


 

Program Kur’an Hafızı Mehmet Eren Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda, Said-i Nursi Vakfı Gençlik Kollarından Hasan Kuyuldar Kadir Gecesinin anlam ve önemine binaen bilgilendirmede bulunurken gecenin en güzel şekilde ihya edilmesine dair önemli hususlara temas etti. Kadir Gecesinin Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle bin aydan daha hayırlı bir gece olduğunu vurgulayan Kuyuldar, Kur’an-ı Kerim’in Kadir Gecesinde Hz. Cebrail (as) aracılığıyla Allah (cc) tarafından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) indirildiğini hatırlattı.


 

Kuyuldar, “İslam âleminin Kadir gecesini ve Bayramın ruhunu en güzel bir şekilde idrak etme gayretleri, İslam dünyasında sevinçle karşılanırken Gazze’deki Müslümanların maruz kaldıkları zulüm ve bombardıman Müslümanlarda ayrı bir hüzün bırakıyor.“ şeklinde konuştu.


 

Cami İmamı Abdullah Doğan'ın şiir ve ilahiler seslendirdiği sırada duygusal anlar yaşandığı görüldü. Genelde tüm İslam alemi ve özelde Gazze için duaların yapıldığı program, kılınan teravih ve Tesbih namazlarının ardından yapılan ikramlarla sona erdi.


 

Öte yandan Kadir Gecesi dolayısıyla sabaha kadar açık olan camide, imkanı olanların geceyi ibadetle geçirdikleri görüldü.   (Recep Abay, Hamza Korkut, Ebuzer Güneş - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.