Kalbi dondurularak tedavi edildi

Kalbi dondurularak tedavi edildi

Diyarbakır’da kalbinde ritim bozukluğu bulunan 71 yaşındaki hasta, kriyoablasyon (Dondurma yöntemi) ile kalbi, -100 ile -140 dereceleri arasında dondurularak tedavi edildi.

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 71 yaşındaki bir hastaya uygulanan kriyoablasyon (Dondurma yöntemi) ile hastanın kalbindeki ritim bozukluğu tedavi edildi.

Uzun yıllardır kalp kapağı hastası olan Mehmet Nuri Danış (71) çarpıntılar nedeniyle yürümekte zorlandığını ve yokuş yukarı çıktığında kalbi hızlı atarak başının döndüğünü belirterek hastanede ücretsiz tedavi olduğunu belirtti.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Bağcılar köyünde çiftçilikle uğraşan Mehmet Nuri Danış, Diyarbakır Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevki yapıldı. Hasta Danış, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma hastanesi Yöneticisi ve aynı zamanda Kalp ve Damar Cerrahı uzmanı olan Doçent Doktor Hikmet İyem’in, Bölgede ilk defa uyguladığı ve Türkiye Kamu Hastanelerinde de çok az uygulanan bir yöntem olan kriyoablasyon (dondurma yöntemi) ile sağlığına kavuştu.

Bu yöntem özellikle kapak rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen Atriyal Fibrilasyon hastalığında uygulandığını belirten Doktor İyem, “Bu tedavi kalp ritim bozukluğunun tedavisinde uygulanıyor ve işlem sonrasında hastaların daha rahat ve konforlu bir yaşama kavuşuyor. Kriyoablasyon (dondurma), kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakların dondurularak ortadan kaldırılmasıdır. Taşikardi (kalbin hızlı atması)  ve atrial fibrilasyon denen çarpıntı gibi ritim bozukluğuna neden olan anormal yol veya odakları bu yöntemle dondurularak ortadan kaldırdık” dedi.

-100 - 140 dereceler arasına kadar soğutarak dondurma işlemi”

Hastanın romatizmaya bağlı olarak bozulan iki kalp kapağından birini metal bir kapak ile değiştirdiklerini ifade eden Doktor İyem, “Diğer bozuk kapağı da tamir ederek mevcut ve yıllardır hastayı rahatsız eden ritim bozukluğu için de kalpteki ritim bozukluğu odaklarını -100 - 140 dereceler arasına kadar soğutarak dondurma işlemi yaptık. Bu şekilde ritim bozukluğu düzelen hastamızın ameliyat sonrası yaşam kalitesinin belirgin derecede yükselmesini sağladık.” şeklinde konuştu.

“Avrupa standartlarında ameliyatlar planlıyoruz”

Bölge halkına Avrupa standartlarında hizmet vermenin planları içerisinde olduklarını açıklayan Doktor İyem, “Gün geçtikçe bunun meyvesini alıyoruz çok şükür. Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğimizle koordineli çalışmalarımız bölgede çok özellikli ameliyatlarında artık hastanemizde yapılabilirliğine olanak kıldı. İnsanlarımız artık uzak yerlere gitmek zorunda kalmıyorlar” diye konuştu.

“Ölüm döşeğinden kalkmış gibi hissediyorum”

En son yaşadığı baygınlıkta artık öleceğini düşündüğünü belirten 71 yaşındaki hasta Mehmet Nuri Danış ise şunları söyledi: “Ölüm döşeğinden kalkmış gibi hissediyorum kendimi. 11 Çocuk babasıyım, nasıl gidebilirdim ki başka İl’e? Eğer gitseydim de bu denli bir ameliyatta asla param yetmezdi.  Allah bu hizmeti sunan doktorlardan ve bu imkânı bize tanıyan yetkililerden razı olsun.” (İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.