‘Kalenin kırk yiğit süvarisi’nin kabirleri muhafaza edilmeli video foto

‘Kalenin kırk yiğit süvarisi’nin kabirleri muhafaza edilmeli video foto

Batman merkeze bağlı Recepler köyünde metfun olan ‘Kalenin kırk yiğit süvarisi’nin kabirlerinin koruma altına alınmasını gerektiğini belirten köylüler, asırlar öncesine ait bu mezarların inanç turizmine kazandırılmasını istiyor.

Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyü Batı Raman Dağlarında asırlar öncesine ait ‘Kalenin kırk yiğit süvarisi’ olarak bilinen kişilere ait kabirlerin koruma altına alınması isteniyor.

Köylüler tarafından aynı zamanda 40 şehid olarak da anılan bu kişilere ait mezarların bulunduğu yerde bugüne kadar çevre düzenlemesini yapılamamış. Çoğu mezarın kaybolduğunu ifade eden köy sakinleri, kaybolan mezarların yerlerinin tespit edilmesi ve tüm kabirlerin muhafaza edilmesi gerektiğini söylediler.

Recepler köylüleri tarafından Çil siwarên mêrê kelik (kalenin kırk yiğit süvarisi) olarak adlandırılan ve asırlar öncesine dayanan kabirlerin tam olarak hangi döneme ait olduğu bilinmiyor.

“Çil siwarên mêrê kelik”

Köylerindeki kabirler hakkında İLKHA’ya konuşan Recepler köyü muhtarı Hamza Budakar, büyüklerinden duydukları kadarıyla asırlar öncesinde 40 kişilik bir askeri birliğin Batı Raman Dağlarında şehit olduklarını ve orada defin edildiklerini söyledi.

Köyde bulunan mezarlıkların tarihiyle ilgili tam olarak bir bilgiye sahip olmadıklarını belirten Budakar, “Şehitlerin bulunduğu alana geçmişten beri köylüler tarafından Çil siwarên mêrê kelik (kalenin kırk yiğit süvarisi) deniliyor. Tarihe ışık tutacak şehitlerin mezarlıkları gün geçtikçe yerleri belirsizleşiyor. Burada yatan 40 şehit süvari Allah-u Teâlâ’nın izniyle keramet sahibidirler. İnsanların rüyalarına girdikleri ve hatta zaman zaman insanların bire bir onları gördüğü belirtiliyor. Şehitlerin ölmediği ve yaşadıkları da açık açık görülüyor.” dedi.

Konuşmasının devamında Budakar, şunları söyledi: “Birkaç yıl önce bazı defineciler, 40 süvarinin komutanı olarak bilinen mezarlığı açıp altın aradılar. Asırlar önce şehit olan komutan sanki yeni defin edilmiş gibi o dönemlere ait askeri kamuflaj ile gömülü olduğu ve bedeninin çürümediği görüldüğünde mezarlığı kapatıp oradan kaçmışlar. Dedemin anlattıklarına göre, buradaki mezarlıklar asırlar öncesine aittir. Recepler köyünde bulunan Batı Raman Dağlarında buradan başka hiçbir ağaç yok. Burada yatan şehitler hürmetine kimse buradaki ağaçları kesip götürmüyor.”

‘Peygamber Efendimizin ashaplarıyız’

Dedelerinden duydukları kadarıyla asırlar öncesinde şehit olan 40 kişinin köylerinde defin edildiklerini söyleyen Mehmet Salih Karahan, “Köyümüzün ilerisinde bulunan tarihi bir mezarlıkta 40 şehidin yattığını biliyoruz. Bu şehitleri bizzat görenler var. Bu güne kadar şehitlerin mezarlıklarıyla ilgili olarak birçok söylenti ve kerametler görülmüştür. Burada yatan 40 şehit Allah katında çok kıymetlidirler. Kaç asır öncesine dayandığını bilmediğimiz bu şehit mezarları ne dedelerimiz nede ecdatlarıyız belli bir tarih belirtmemişlerdir. Çok kıymetli bir şahıs burada yatan 40 şehidi rüyasında gördüğünü ve hangi döneme ait insanlar olduklarını sorduğunda kendisine ‘Peygamber Efendimizin ashaplarıyız’ dediklerini bizlere söyledi.” ifadelerini kullandı.

40 süvarinin komutanı olduğu belirtilen mezarın yaklaşık 3 yıl önce defineciler tarafından kazıldığını ifade eden Karahan, “Şehidin mezarını açan defineciyle kendim konuştum. Mezarı açtıklarında asırlar önce şehit olan komutan sanki uyuyormuş gibi kefenli değil o döneme ait askeri kamuflaj ile gömülü olduğunu bedeni ve elbisesinin hiç çürümediğini gördüklerini söyledi. Yatan komutanın simasını da iyi gördüğünü, sarışın ve sakallı biri olduğunu belitti. Defineci arkadaşlarıyla şehidin heybetinden korktuklarından mezarın üstünü kapatarak kaçtıklarını bana söyledi.” şeklinde belirtti.

Köy sakinlerinden Ahmet Karakuş ise şunları söyledi: “Bu 40 şehidin mezarı yanında mesire alanı yapılıyor. Bu mezarlıkların tarihinin araştırılıp turizme kazandırılmasını istiyoruz. İnsanlar buralara piknik, gezi ve ziyarete geliyorlar bunun için güzel bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Köyümüzün tarihine ışık tutacak bu mezarlıkların korunmasını istiyoruz. Bu mezarlıklar günbegün kaybolmaya doğru gidiyor.”

İLKHA































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.