Kalın: İstihbarat birimlerimiz Suriye rejimi ile temas kurabilir

Kalın: İstihbarat birimlerimiz Suriye rejimi ile temas kurabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye istihbarat birimlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak Suriye rejimi ile temas kurabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye hükümetiyle herhangi bir siyasi görüşme olmadığını, olağanüstü şartların gereği olarak Türkiye istihbarat birimlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak Suriye rejimi ile temas kurabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında dün Suriye'de Esed yanlısı grupların güneyden Afrin'e girme girişimini değerlendirdi.

Grubun topçu atışı ile püskürtüldüğünü belirten Kalın, ''Böyle bir adımın ciddi sonuçları olur. Bölge yeni bir Kandil yapılmaya çalışılıyor." dedi.

“PYD/PKK ve Suriye hükümeti arasında bir anlaşma söz konusu değil”

Kalın “Esed rejimiyle PYD/YPG arasında anlaşma imzalandı mı? diye haberler çıktı. Halep civarından gelip Afrin'in güney uçlarına oradan da şehre girmeye çalışan bir grubun 20-30 veya 40-50 araçlık bir konvoyun bir girme teşebbüsünün olduğunu gördük. Bu topçu atışlarımızla hemen püskürtüldü ve milis güçler Halep'e doğru tekrar çekildiler. Burada bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma olsa bile Türkiye olarak biz Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Bölge yeni bir Kandil yapılmaya çalışılıyor. Böyle bir girişimin ciddi sonuçları olur. Dün gördük, bunlar püskürtüldü. Bugün yarın böyle bir teşebbüste tekrar bulunabilirler mi? Mümkündür. Ama bununla ilgili tedbirler alınmıştır. Orada PYD/YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir.” ifadelerini kullandı.

“İstihbarat birimlerimiz Suriye rejimi ile temas kurabilir”

Kalın, Suriye hükümetiyle herhangi bir siyasi görüşme olup olmadığı sorusuna "Şam rejimiyle doğrudan temasımız söz konusu değil. Ancak Astana sürecinde Suriye sahasındaki konuları takip etmek için kurduğumuz bir mekanizma var. Verdiğimiz mesajlar zaman zaman dolaylı olarak İran ve Rusya üzerinden Suriye'ye iletilmekteydi. Dolayısıyla dolaylı bir trafiğin olduğunu biliyoruz. Doğrudan bir resmi temasımız söz konusu değil. Ancak olağanüstü şartların gereği olarak ilgili birimlerimiz, burada kast ettiğim istihbarat birimlerimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir. Bu, zaten istihbarat birimimizin temel görev tanımları arasındadır." yanıtını verdi. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.