“Kalp hastaları doktoruna danışarak orucunu tutabilir”

“Kalp hastaları doktoruna danışarak orucunu tutabilir”

Ciddi derecede ritim bozukluğu ile ileri düzeyde kalp hastalıkları bulunanların oruç tutmalarının sakıncalı olabileceğini vurgulayan uzmanlar, bunun dışındakilerin doktorlarına danışarak orucunu tutabileceğini belirtiyor.

Kalp hastalarının sıcaktan etkilenme ihtimalinin daha fazla olduğunu belirten Prof. Hüseyin Okutan, “Kalp hastaları uygun tedaviyle kontrol altındaysa, doktorlarına danışarak oruç tutabilir.” diye konuştu.

Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp hastaları için sağlıklı orucun reçetesi hakkında bilgi verdi. Kalp hastalarının Ramazan Ayı’nda daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Okutan, “İnsan vücudunun sıcaklığı 36-37 derece arasındadır. Sıcaklık artışı olursa vücut kendini soğutmaya başlar. Soğutma işleminde ilk mekanizma terlemedir. Diğer mekanizmaysa kan damarlarının genişlemesidir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı ve kan damarlarındaki genişleme sonucu kan basıncı düşerken kalp atım sayısı artar. Bu oluşan değişiklikler kalp hastalarının hassas bir dengede olan kalp sağlıklarını bozarak sorunlara neden olabilir.” uyarısında bulundu.

İleri düzeyde rahatsızlığı bulunup dinen de oruç tutmamaya ruhsatı olanlara yönelik de bilgiler vererek Okutan,“Orucun, kalp hastalarında olumsuz etkilerini olabilir. Bu durum, daha çok oruç tutmaması gereken kişilerde görülmektedir. Özellikle yaz aylarında sıcak hava nedeniyle vücuttaki sıvı ihtiyacı arttığı için, kan akışkanlığının zorlaşmasına yol açmaktadır. Bu zorlaşma, pıhtı oluşumuna, kalp krizine ya da felce yol açabilmektedir. Aynı zamanda vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulması, başta böbrek olmak üzere, kalp ve dolaşım sistemini etkiler. Tansiyon düşmesi, baş dönmesi, halsizlik, daha ileri durumda da bilinç kaybı görülebilir.” şeklinde konuştu.

“Ciddi derecede ritim bozukluğu olanlar da oruç tutmamalı”

Özellikle koroner arter hastalığı tanısı almış ve tedavi olmamış hastaların, kalp krizi geçirme riskleri nedeniyle oruç tutmalarının uygun olmadığının altını çizen Prof. Dr. Okutan, bu tip hastaların balon-stent tedavilerinin ya da bypass ameliyatlarının yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Okutan, “İleri düzeyde kalp yetmezliği, önemli derecede kalp kapak hastalığı ve ciddi derecede ritim bozukluğu olan hastaların oruç tutmaları önerilmez. Fakat kalp hastaları uygun tedaviyle kontrol altında ise, doktorlarına danışarak oruç tutabilir.” ifadelerini kullandı.

Anjiyo gibi görüntüleme işlemleri öncesinde hastaların oruç tutmamaları gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Okutan,“Anjiyografide, damarların ve kalp boşluklarının görülebilmesi için, böbreklerden süzülen radiyopakkontrast maddeler kullanılmaktadır. Vücuda dışarıdan ilaç verilmesi, orucu bozar. Ayrıca anjiyografi öncesi oruç nedeniyle susuz kalmak; böbrekten süzülen bu maddenin süzülmesini azaltarak, bazen geri dönüşsüz böbrek hasarlarına neden olabilir. Bu nedenle anjiyografi veya benzeri tetkik yapılacak kişilerin oruç tutmaması gerekir.” şeklinde konuştu.

“İftar sonrası sigaraya sarılmayın”

Ramazan Ayı’nın toksik maddelerden temizlenmek için ideal bir ay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okutan şöyle devam etti: “Sigara içen kişilerin oruç tuttuğu dönemlerde günlük içtikleri sigara sayılarının düştüğü tespit edilmiştir. Oruç döneminde sigara içiminin ciddi sakıncaları da vardır. Gün boyu sigara tüketmeyen kullanıcılar iftar sonrası aşırı sigara tüketme eğilimine girebilmektedir. Gün içinde düşmüş olan nikotin ve diğer maddeler yoğun sigara içimiyle kandaki yoğunlukları çok hızlı ve yüksek noktalara ulaşmakta bu da tüm damar sisteminin dengesini bozarak kalp krizi ve felç olaylarına yatkınlığı arttırmaktadır.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.