Kamu Başdenetçisi Malkoç: Mahkemelerin yükünü azaltıyoruz

Kamu Başdenetçisi Malkoç: Mahkemelerin yükünü azaltıyoruz

Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kendilerine yapılan müracaatların ardından başlatılan süreç ile mahkemelerin yükünün azaldığını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Malkoç, idare ile vatandaş arasında yaşanan sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını bu sayede mahkemelerin yükünü azalttıklarını, idareye kolaylık sağladıklarını söyledi.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili kendilerine başvuran vatandaşların sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını ifade eden Malkoç, "Vatandaşlarımızdan gelen şikâyetleri en titiz şekilde ele alıyoruz. Gittiğimiz her yerde bürokrat ve muhtarlarla bir araya geliyoruz. Vatandaşa her şikâyetini dile getirme imkânını sunuyoruz. Amacımız karşılıklı dertleşme ve çözüm bulmaktır. Kaliteyi artırmaya yönelik çalışıyoruz. Vatandaşımız eğer hastanede, nüfus müdürlüğünde beklediği hizmeti alamıyorsa bize başvursun. Vatandaş en iyi hizmeti almalıdır. Ve bize müracaat edilen şikâyetleri 6 ayda çözüyoruz." dedi.

"Biz şikâyetleri aldıktan sonra incelemenin yanı sıra uluslararası faaliyetlerimizde oluyor." diyerek sözlerine devam eden Malkoç, şunları söyledi:

"Biz aynı zamanda da insan hakları ile alakalı sorumluluklarımız ve görevlerimiz var.  Bu anlamda uluslararasında ciddi bir şeklide ifade ettiklerimiz var. İki tane uluslararası toplantıyı Türkiye’de düzenledik. 2-3 Mart tarihleri arasında Ankara’da Suriyeli mülteciler ile ilgili olarak bir toplantı yaptık. Dünyanın 35 ülkesinden insan hakları savunuzu olan yetkililer geldi. Türkiye’nin yaptığı hizmetleri bu 3,5 milyon göçmene nasıl hizmet verdiğini, çocuklarını nasıl okuttuğunu, bu anlamda insanlığın onurunu ve haysiyetini bu milletin nasıl temsil ettiğini kurtardığını anlattık. Diğeri geçen ay 25-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da oldu.  Avrupa seçimleri münasebetiyle Avrupa’da yükselen ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı olarak, tabi Arakan özelinde de mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgiliydi. Buna da 52 ülkeden 80’e yakın insan hakları savunucusu yetkilileri katıldı."

Malkoç, "Bizim kurumun birkaç özelliğini söylemek istiyorum: Çok kolay başvurulabiliyor, başvurulardan ücret almıyoruz. İdare ile vatandaş arasında dostane çözüm arıyoruz ve bize yapılan müracaatı 6 ay içinde karara bağlamak zorundayız. Bu aynı zamanda mahkeme sürecinde işleyen zamanı da kesiyor. Bu da vatandaş için önemli bir avantaj. Yani kısa zamanda işi çözüyoruz, mahkemelerin yükünü azaltıyoruz, idareye kolaylık sağlıyoruz. Şanlıurfa’da bu yıl itibariyle 118 başvuru var. Kurum kurulduğundan beri başvuru sayısı 517, demek ki bu sene başvurularda ciddi bir artış var. Geçen dört yıl içerisinde toplam başvurunun 400 olduğunu düşünürsek, daha bu yıl dolmadan oran aşılmıştır.” ifadelerini kulandı.

Türkiye genelinde toplam başvuru sayısının 33 bin olduğunu söyleyen Malkoç, bu sayının yılsonuna kadar artacağını söyledi.

“Bir şehri, şehirlerarasında öne çıkaran o şehrin basınıdır”

Malkoç, "Şanlıurfa’da çok haklı yapılması gereken şeyler var. Anadolu’nun birçok yerinde bulunmayan imkân burada var. Bu imkânda basınımız öncülük yapması gerekiyor. Bir şehri, şehirlerarasında öne çıkaran o şehrin basınıdır. O şehrin sanayicisidir, esnafıdır, üniversitesidir ve idarecileridir. Bu anlamda Şanlıurfa çok mütevazı, burada çok iyi organizasyon yapılacak. Ufak tefek koordinasyonla Şanlıurfa daha iyi bir konuma gelecek. Sizde bulunan birçok imkân Anadolu’nun diğer illerinde yok. Türkiye genelinde müracaat sayısı 33 bin civarında, ortalama hemen hemen 5 bin 500-600 civarında müracaat almışız. Geçen yıl 2016 yılında toplam müracaat 5 bin 500 idi. Biz göreve başladıktan sonra kurumu tanıtmak için vatandaşa verdiğimiz kamuoyuna duyurmak için çoğu çalışmalar yaptık. Bunun yansıması da şu oldu: mesela geçen yıl toplam 5 bin 500 müracaat varken, bu yıl 9’uncu ay itibariyle 12 bini aştı. 13 bine doğru gidiyor. Yani yılsonuna kadar, 16 bin civarında geçen senenin 3 katı kadar müracaat almış olacağız.” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Kamu Başdenetçisi Malkoç’un yanı sıra, Kamu Denetçileri Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük, Yahya Akman ve Mustafa Özyar katıldı. (Hüseyin Sayhar, Ramazan Casuk - İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler