"Kan stokları kırmızı alarm verdi"

"Kan stokları kırmızı alarm verdi"

Kan bağışlarında azalma yaşandığını belirten Kızılay Batman Şube Başkanı Ali Tezdiğ, halkın bu konuda daha duyarlı olmasını istedi.

Kızılay Batman Şube Başkanı Ali Tezdiğ, son günlerde iyice hissedilen kan bağışı yetersizliğiyle ilgili açıklama yaptı.

Kış koşulları nedeniyle azalan kan bağışlarının ardından stokların kırmızı alarm verdiğini belirten Tezdiğ, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tezdiğ, "Ülkemiz genelindeki bin 300 civarındaki hastaneye desteklerinizle her iş günü yaklaşık 11 bin ünite kan tedarik etmek zorundayız. Ülke genelinde 250 kan bağış noktamıza 18-65 yaş arası sağlıklı bireyleri bekliyoruz. Erkekler yılda dört, kadınlar üç kez kan verebilir." dedi.

Türkiye'de kan bağışı yetersizliğine dikkat çeken Tezdiğ, "Ülkemizde kan bağışı yeterli düzeyde değil. Hasta yatak kapasitesine göre, yıllık üç milyon ünite kana ihtiyaç var. Gelişmiş ülkelerde her yıl Türkiye'nin dört beş katı kan bağışlanıyor. Karşılıksız, gönüllü bağışların artması gerekiyor. Bir başka unsur ise düzenli ve güvenli donörlük sistemi oluşturmak. Bu da bilinçlendirme ile mümkün olacak. 'Nasıl olsa bağışlayan bulunur' tavrının yanı sıra hijyen, yorgunluk, zamansızlık gibi bilgisizlikten gelen çekinceler de etkilidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.