Kanser hastaları ve yakınlarına önemli uyarı

Kanser hastaları ve yakınlarına önemli uyarı

Kanser hastaları ve hasta yakınlarını ilgilendirecek önemli bilgiler veren uzmanlar, hastaya verilecek bilgilerde bazı standartlara uyulması gerektiğini belirtiler.

Kanser hastaları ve hasta yakınlarını ilgilendirecek önemli bilgiler veren Prof. Dr. Ömer Faruk Akıncı, hastaya verilecek bilgilerde bazı standartlara uyulması ve bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kansere yakalan hastaların ya da hasta yakınlarına bilgilendirmenin nasıl yapılacağını açıklayan Akıncı “Hastaya verilecek bilgilerde bazı standartlara uyulması ve bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle her hasta yapılacak tıbbi işlemler veya cerrahi girişimler öncesinde mutlaka bilgilendirilmelidir. Özel bazı durumlar dışında bu bilgiler mutlaka hastanın kendisine verilmelidir.  Verilecek bilgi açık, net, sade, anlaşılabilir bir dille verilmelidir.” dedi.

Hastalara ne kadar bilgi verilmelidir?

Bilgilendirme yapılırken hastanın içinde bulunduğu sosyal ve kültürel durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Akıncı, “Bilgilendirme yapılırken, hastanın sosyal ve kültürel durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Elbette, bilinci kapalı hastalarda ve çocuklarda bu bilginin kişinin kendisine verilmesi imkânsızdır. Bu durumda hastanın velisi veya vasisi bilgilendirilir. Ancak 18 yaşından küçük de olsa, anne ve babalarıyla beraber çocuklar da mümkün olduğunca ve anlayabilecekleri şekilde bilgilendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Hastalık olduğu gibi anlatılmalı mıdır?

Hastalar hastalıkları ile ilgili konularda doğru ve yeterli şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, “Hastalığı ile ilgili bilgilerin çeşitli nedenler veya bahanelerle hastadan gizlenmesi veya bilginin sadece hasta yakınlarına verilmesi etik ve doğru değildir. Ayrıca bu bilginin gizlenmesi nedeniyle hasta bir zarar görürse, bu durum yasal sorunlar da doğurabilir ve hekimleri sıkıntıya sokabilir. Yani asıl olan hastanın hastalığı hakkında mümkün olduğunca detaylı ve doğru olarak bilgilendirilmesidir.” diye konuştu.  (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.