Kanserlerin üçte biri önlenebilir

Kanserlerin üçte biri önlenebilir

Nisan Kanser Haftası dolaysıyla yazılı basın açıklaması yapan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, tüm kanserlerin üçte birinin önlenebildiğini belirtti.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, 1-7 Nisan Kanser Haftası’ dolaysıyla bir açıklama yaparak, toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulmasıyla meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümlerin önemli ölçüde azaltılabileceğine dikkat çekti.

 Son yıllarda artış gösteren ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere yönelik oluşturulan kanserle mücadele politikalarının etkin bir şekilde yürütüldüğünü belirten Söyiler, “Özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde Ulusal Tarama Standartları çerçevesinde sürdürülen tarama faaliyetleri ile kanser önleme ve kanser kayıtçılığı alanında Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar önemli bir hız kazanmıştır.”dedi.

Söyiler açıklamasının devamında, “Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranları 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser %90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında vatandaşları Kanser Teşhis ve Tarama Merkezi’ne (KETEM) davet eden Söyiler, “Bu münasebetle Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; risk grubu yaş aralığında bulunan, özellikle meme kanseri taramaları, serviks kanseri taramaları, kolorektal kanser taramaları konularında bilgilendirmek ve bahsedilen taramaları yaptırmak üzere ilimiz Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezimize (KETEM) davet ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler