Karacadağ pirincinin hasadı başladı

Karacadağ pirincinin hasadı başladı

Çınar'ın Karacadağ Bölgesi'nde Karacadağ pirincinin hasadı başladı.

Çınar'ın Karacadağ Bölgesi'nde 2018 yılı Karacadağ pirincinin hasadı başladı.

Diğer bölgelerde yetiştirilen pirinçlere göre daha lezzetli ve iri olan Karacadağ pirincinin hasadı, araçların girdiği arazilerde biçerdöverle yapılıyor. Araçların giremediği taşlık arazilerde ise hasat, zor şartlarda orak kullanılarak yapılıyor.

Kentin coğrafi işaretli tarım ürünleri listesine aday olan Karacadağ pirinci, tarladan toplanarak yerlere serilen sedirlerin üzerinde 3-4 gün bekletilip kurutuluyor. Kurutulan pirinç fabrikaya götürülüyor ve buradaki işlemlerin ardından piyasaya sürülüyor.

Bu yıl çiftçilerin artan masraflar nedeniyle fiyat artışı beklentileri var. Dönüm başı ortalama 500-600 kilo gibi bir verim beklenirken, biçerdöverle hasat yapıla bilen yerlerde hasat biçerdöverle yapılmaktadır.

Fakat taşlık alanlarda ise ilk önce orak ile biçilip, daha sonra harmana çekiliyor. Harmana çekilen çeltikler biçer ağzına veriliyor. 3-4 gün kurutulduktan sonra pirinç haline getirilmesi için çeltik fabrikalarına götürülüyor. Bu yıl toplayıcı işçilerin günlüğü 75 lira, orak ile çalışan işçilerin günlüğü 100 lira olarak belirlendi.

2 hafta öne bölgede meydana gelen dolu ve yağış nedeniyle yatmış olan ürünler işçiler vasıtasıyla orak ile biçiliyor. Bu durum çiftçiye ekstra bir maliyet çıkardı. Biçer-döver dönüme 60 lira üzerinden fiyat ile çeltiği biçiyor.

Çiftçilerin beklentisi 25 kilogramlık pirinç torbalarının 170 liralık satış ile kendilerini kurtarabileceklerini belirtiyorlar. Buda pirincin kilogramının 6,5-7 liraya tekabül etmesi. Çınar ilçemizde resmi olarak başvuran çeltik ekili alan yaklaşık 6 bin dönüm.

ÇINARINSESİ

Karacadağ pirincinin hasadı başladı FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler