​ Karasal ve iç su ekosistemleri biyolojik çeşitlilik çalıştayı yapıldı

​ Karasal ve iç su ekosistemleri biyolojik çeşitlilik çalıştayı yapıldı

​Batman’da karasal ve iç su ekosistemleri biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi çalıştayı yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Batman ilinin karasal ve iç su ekosistemleri biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi çalıştayı yapıldı.

Özel bir otelin toplantı salonunda saat 10.00’da başlayan çalıştay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdür Yardımcısı Şevket Bozdağ ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürü M. Ercan Turan’ın açılış konuşlarıyla devam etti.

Çalıştay proje tanıtımı ve ana doku ile ilgili sunumların yapılmasıyla devam etti. Çalıştay boyunca “Batman İlinin Damarlı Bitkileri ve Vejetasyonu”, “Batman İlinin Kuşları”, “Batman ilinin İç Su Balıkları”, Batman İlinin Sürüngenleri”, “Batman İlinin Çift Yaşarları”, “Batman İlinin Tohumsuz Bitkileri” ve “Batman İlinin Omurgasız Hayvanları” gibi konular ve genel değerlendirmeyle son buldu.

Yapılan çalıştayın ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdür Yardımcısı Şevket Bozdağ, İLKHA muhabirine bilgilendirmede bulundu.

“Toplanan bilgiler Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na aktarılacak”

Bozdağ, “Batman ilinin biyolojik çeşitlilik çalışması sunum aşamasına gelindi. Hocalarımız sunumlarını yaptılar. Batman ilinin biyolojik çeşitliliği Temmuz ayı içerisinde tamamlanmış olacak. Toplanan bilgiler Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na aktarılacak. Daha sonra bütün vatandaşlarımız veritabanına girip bilgi temin edebilecekler. Bu çalıştandan sonra yarın ve sonraki günlerde arazide izleme çalışmalarımız olacak. Bazı bitki türleri yerinde tespit edilecek. Sonraki aşamada bu tür bitkilerin ne şekilde izleneceği ortaya konacak. İller itibariyle de izlenip veritebenına girişleri sağlanacak.” dedi.

“Bu çalışma sayesinde birçok bitki türü ilk defa tespit edildi”

Yapılan çalışmanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 81 ilde devam edildiğini belirten Bozdağ, “Birçok ilin çalışması bitti. Batman ilimizin de çalışması 21 Temmuz’da bitecek inşallah. Birkaç il dışında Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği çalışmaları bitmiş olacak. Çalışması biten illerin bilgileri Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na da aktarılacak. Batman ili için çok güzel bir çalışma oldu. Birçok bitki türü ilk defa burada tespit edildi. Hocalarımız bunları kayıt altına almak için çaba gösteriyorlar. Bakanlığımız bu çalışmaları koordinatlarıyla birlikte tespit edilen bitki ve hayvan türleri Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’na dediğimiz bir sisteme veriler aktarılıyor. Bu veriler tek bir çatı altında toplanılıyor. Bundan sonraki bilimsel çalışmalarda bu veriler kullanılacak. Daha önceden bu çalışmamız yoktu. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu Beyin gayretleriyle bu çalışma tamamlandı. Türler tekrar tespit edilmeye devam ediliyor. Tespit edilen türler sisteme veri girişi sağlanacak.” diye konuştu.

“Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı” nedir?

Nuh’un Gemisi Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı, Türkiye biyo-coğrafyasındaki canlı türlerine ait gözlem verilerinin toplandığı herkese açık internet tabanlı ulusal biyoçeşitlilik veritabanıdır. Buradaki veriler; Türkiye’nin doğa korumasına katkıda bulunmak isteyen yurttaş, sivil toplum kuruluşları, bilim adamları, araştırmacılar gibi her kişi ve kurumun kullanımına, veri girişine ve sorgulanmasına açıktır. Girilen tüm gözlem kayıtları veritabanına kabul edilir. Ancak veriler BİB tarafından belirlenen Uzman Grupları ve Bilimsel Danışma Kurulu kararları doğrultusunda onay süzgeçinden geçerek sisteme kaydedilir. 

İLKHA

 


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.