Karkamış Kenti Evi basın mensuplarına tanıtıldı

Karkamış Kenti Evi basın mensuplarına tanıtıldı

Gaziantep’in Karkamış İlçesinde bulunan Karkamış Antik Kenti kazı çalışmaları bilgilendirme toplantısının ardından Karkamış Kenti Evi basın mensuplarına tanıtıldı.

Yaklaşık 5 yıldır Karkamış’ta süren Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarında elde edilen eserlerin inceleme ve çalışmalarının yapıldığı Karkamış Kenti Evi, basın mensuplarına tanıtılarak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Karkamış Antik Kentinde  yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan tarihi eserlerin geçtiği merhaleler ile ilgili bilgi veren Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Nicolo Marchetti, çok geniş kazı alanları kazdıklarını belirterek, “Katuwa Sarayı inanılmaz büyüklükte  ve güzel. Burada çok büyük saraylar, tapınak  ve merdiven var.”dedi.

Karkamış Kenti Evi’nde bulunan eserlerin yer aldığı odaları tek tek basına tanıtan Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Yardımcısı Hasan Peker, Katuwa  sarayı üzerindeki Assur kralı 2’ci Sargon’un sarayından 14 metre derinliğine ulaşan bir kuyudan, Karkamış’ın milattan önce 717’de ele geçirilmesiyle ilgili eşsiz yazılı belgelerin ele geçirildiğini söyledi.

Karkamış Antik Kenti'nde bulunan eserlerin  yıkanarak temizlendiğini ve eserlerin üzerindeki çamurların arıtıldığını belirten Peker, “Daha sonra burada fabrikasyon bir sistem görebilirisiniz. Restorasyon yapılan yer ve hemen devamında restorasyon öncesi geçici olarak eserleri muhafaza ettiğimiz yer ve yanındaki oda da ise eserlerin çiziminin yapıldığı yer bulunmaktadır. En son odada bulunan eserlerin fotoğraflanması yapılmaktadır. Ardından bulunan eserler kayıt altına alınarak numaralanmaktadır.” dedi.   (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler