Katı atık tesisine karşı çıktığımız için köyümüze hizmet verilmiyor

Katı atık tesisine karşı çıktığımız için köyümüze hizmet verilmiyor

Diyarbakır’ın Sevindik (Xêcîta) köyünde mera arazisine katı atık tesisi inşa edilmesine karşı çıkan köylüler, belediyenin bundan dolayı kendilerine hizmet vermediğini ileri sürdüler.

Diyarbakır’ın Sevindik (Xêcîta) köyü sakinleri, köylerine ait bin 200 dönümlük mera alanına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından katı atık tesisi inşa edilmesine karşı çıkmaları nedeniyle, belediye tarafından köylerine hizmet verilmediğini ileri sürdüler.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı bin 500 nüfuslu Sevindik (Xecîta) köylüleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından bin 200 dönümlük mera alanına Katı Atık Yönetim Tesisini inşa edilmesine direnince köylerine hizmet gelmediğini ileri sürdüler.

Tesisin kurulduğu günden beri karşı çıktılarını ve çıkacaklarını belirten köy sakinlerinden Ali Baliya,  bunda dolayı köylerine hizmet gelmediğini iddia etti.

Baliya, “Biz hayvancılık ile uğraşıyoruz bütün gelir giderlerimiz budur. Hayvancılık olmayınca bizim burada yaşamamasızın bir anlamı yok. Bu konuda yetkililer ile görüştük. Tesislere karşı olduğumuz için bize  hizmet yapılmıyor. Bizim yol ve altyapı sorunlarımız vardır. Kesinlikle amacımız bu katık atık yönetim tesislerine kurulmasına izin vermemektir.” dedi

Başka bir köy sakini Nedim Aker ise belediye tarafında köylerine hizmet yapılmadığını belirterek, “Katı Atık Yönetim Tesisini inşa edilmesine tepki gösterdiğimiz için köye hizmet yapmıyorlar. Köyde yıllardır altyapı sorunu, çöp ve elektrik sorunları yaşıyoruz. Köyümüzün elektrik sorunu da var. Elektrik telleri o kadar eskimiş ki kopuyor. Kışın elektrik namına bir şey görmüyoruz. Her ay da 60-70 lira elektrik faturası veriyoruz.” şeklinde sıkıntılarını dile getirdi.

Cahide Akar de kesinlikle atık tesisine hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Kendi taraftarları olan köylere hizmet ediyorlar ama bize yapmıyorlar.  Köyümüzün içinde yol yok, yolumuz, elektriğimiz, suyumuz yok, belediye yolumuzu yapmıyor.” dedi.

Diğer bir köy sakini Behçet Soysal ise belediyenin diğer civar köylere hizmet götürdüğünü, kendilerinin atık tesisine karşı çıktıkları için hizmet yapılmadığını belirterek, “Köyde elektrik, yol, altyapı yok ve hiçbir hizmet görmüyoruz. Biz katı atık tesisine karşı olduğumuzdan dolayı bize hizmet etmiyorlar. Diğer köylerin altyapısını yaptılar. Bizim köyümüzün ise altyapı sorunumuzu çözmediler.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bin 200 dönümlük mera alanına Katı Atık Yönetim Tesisi inşa edilmesine tepki gösteren köy halkının tepkisi sonuç vermiş, köylülerin tepkilerini dikkate alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir heyet şantiyeye gelerek incelemelerde bulunmuş ve tesisin köyün çok yakınında olduğunu belirterek başka yere yapılması yönünde görüş belirtmişti.

İLKHA













Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.