“Kayıp-kaçak bedelinin halktan tahsil edilmesi doğru değil”

“Kayıp-kaçak bedelinin halktan tahsil edilmesi doğru değil”

Enerji Bir-Sen Van Şube Başkanı, kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden alınmasını onaylayan kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasını değerlendiren   Enerji Bir-Sen Van Şube Başkanı M. Nuri Şahin, 79 milyon insanı ilgilendiren kayıp-kaçak bedelinin halktan tahsil edilmesini uygun bulmadıklarını söyledi.

Milyonlarca aboneyi isyan ettiren kayıp kaçak bedelinin tüketiciden alınmasını onaylayan kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Enerji Bir-Sen Van Şube Başkanı M. Nuri Şahin, kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye yansıtılmasının doğru olmadığını belirtti.

Kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye yansıtılmasıyla ilgili İLKHA’ya konuşan Enerji Bir-Sen Van Şube Başkanı M. Nuri Şahin, kayıp-kaçak konusundaki çözüm önerilerini aktararak, bu konuda yeni alternatifler geliştirilerek, kayıpların azaltılıp,  elektriğin ucuza mal edilmesi durumunda kaçağa yönelimin az olacağına dikkat çekti.

“Kayıp-kaçak bedelleri ciddi bir sorun haline geldi”

Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye yansıtılmasının ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Şahin, bu sorunun Doğu ve Güneydoğuda daha büyük sıkıntılara yol açtığını dile getirdi.

Şahin, “Ülkemizde elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelleri ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Hükümet de bunu sık sık gündeme getiriyor.  Kayıp-kaçakların önlenmesi gerekiyor. Elektriklerdeki özelleştirmelerin yapılmasının amaçlarından bir tanesi de buydu. Buna rağmen halen Doğu ve Güneydoğuda daha ciddi manada kayıp-kaçak oranı sıkıntı yaşatmaktadır. Bu nedenlerden dolayı firmalar da güçlük çekmektedir. Hükümet bunun için yasal bir düzenleme yapmalıdır. Enerji Bir-Sen olarak, kayıp-kaçak olayını bir şekilde değişik formüller geliştirilerek çözülmesi kanaatindeyiz. Hükümete de bu konuda her türlü desteği veririz. Ancak komisyondan geçmesi itibari ile ciddi bir sorun teşkil etmektedir. 79 Milyon kişiyi ilgilendirdiği için kayıp-kaçak tutarının vatandaştan alınmasını uygun görmemekteyiz.” şeklinde konuştu.

Yeni teknolojilerden yararlanarak, elektriğin daha ucuza mal edilmesiyle kayıpların azaltılması gerektiğini öneren Şahin, “Doğu ve Güneydoğuda işsizlik oranının yüksek olması, insanları ekonomik olarak sıkıntı yaşaması büyük bir ölçüde buna yönelim gösteriyor. Ancak bu işin doğru olduğu anlamına gelmez. Biz şunu düşünüyoruz; yeni teknolojiler geliştirilerek kayıplar azaltılırsa, elektrik ucuza mal edilirse, doğal olarak biraz daha kaçağa yönelim azalır diye düşünüyoruz. Bu konuda hükümet ciddi bir seferberlik oluşturması lazım ve bu konuda kayıp-kaçağı minimuma indirmek için yeni teknolojiler geliştirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

 “Enerji fiyatları düşürülürse kaçağa yönelim azalır”

Enerji Bir-Sen olarak kayıp-kaçak konusundaki çözüm önerilerini aktaran Şahin, “Kayıp-kaçak bedelleri 79 milyon insanı ilgilendiriyor. Biz insanların özellikle kaçak konusunda büyük bir vebal olduğunu dile getirerekten, bu tür uygulamalardan kaçınılması lazım diye düşünüyoruz. Enerji Bir-Sen olarak enerji sektöründe yetkili sendika olmamız itibariyle yeni teknolojiler geliştirilerek kayıp-kaçaklar azaltılır ve farklı alanda alternatif enerji sektörlerinde bir gelişme kat edilirse fiyatlar ucuzlar, bu şekilde kaçak konusuna yönelim azalır diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.