Kayısı çekirdeği de çiftçiye önemli bir gelir kaynağı

Kayısı çekirdeği de çiftçiye önemli bir gelir kaynağı

Malatyalı kaysı yetiştiricisi çiftçiler, kayısı gibi kayısı çekirdeğini de sattıklarını belirterek, kaysı çekirdeğinin de kendileri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Malatya kayısısı, bin bir türlü emek ve işlemden geçtikten sonra satışa sunulurken ihraç edilen kayısı çekirdeği de önemli bir gelir kaynağı oluyor.

Malatya ekonomisi için büyük önem taşıyan kayısı çekirdeği Avrupa, Amerika ve Rusya’ya ihraç ediliyor.

Çiftçiye önemli bir gelir kaynağı olan kayısı çekirdeğinin fiyatı, neredeyse kuru kayısı fiyatına eşdeğer.

Kuru kayısının kilogramı kalitesine göre 8-18 TL arasında alıcı bulurken entegre edilen kayısı çekirdeğinin kilosu da 8 ile18 TL'den satılıyor.  

Çiftçiler, hasat sonrası elde ettikleri kayısı çekirdeklerini toplu bir şekilde yurt dışına ihraç ediyor.

“Kayısı çekirdeği belli bir işlemden geçtikten sonra ihracata gönderiliyor”

Kayısı çekirdeği ile ilgili bilgi veren Malatya Ticaret Borsası (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, “Bildiğiniz gibi kayısı hasat döneminde çeşitli işlemlerden geçiyor. Bunlardan kısmen 'organik üretim' dediğimiz gün kurusu kayısı ve bunun haricinde kükürtleme odalarında kükürtlenmiş kayısılar, belli bir kuruluk oranından sonra içerisinden çekirdekler çıkarılıyor. Kayısı çekirdeği belli bir işlemden geçtikten sonra ihracata gönderiliyor.  Özellikle organik üretimde elde ettiğimiz çekirdek, daha çok kuruyemiş sektöründe tüketiliyor. Kükürtleme odalarından geçtikten sonra elde edilen çekirdeklerin yaklaşık yüzde 90’nı Avrupa ülkelerine, Amerika’ya ve de Rusya’ya ihraç ediliyor.” dedi.   

Özcan, “Çekirdeğin içindeki bölüm Avrupa, Amerika veya Rusya’da değişik şekillerde entegre edilerek tüketicinin tüketebileceği şekillere dönüştürülüyor. Bu çekirdekler bizde de çeşitli şekillerde kullanılıyor. Malatya’da, kuruyemiş ve kurabiye sektöründe kullanıyoruz. Özellikle kurabiyenin lezzetli ve dudağa yapışmaması konusunda ciddi manada bir katkısı oluyor. Kayısı çekirdeği, bunun dışında da Avrupa’da ve Amerika’da çok çeşitli gıda alanlarında tüketiciye sunulacak şekilde entegre edilerek kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

“Çekirdeğin yüzde 95’i yurtdışına gidiyor”

Malatya’nın Kale ilçesinde ikamet eden Tüccar Ömer Akbaş, yapılan kayısı hasadından sonra elde edilen kayısı çekirdeklerini ihracatçılara sattıklarını belirtti.

Kayısı çekirdeğinin yüzde 95’inin yurtdışına ihraç edildiğini kaydeden Akbaş, “Kayısı çekirdeğinin yüzde 90-95’i ihracata gidiyor. Türkiye’de, fazla tüketilmeyen bir gıdadır. Çekirdeğin kabuğu ise Türkiye’de kullanılıyor. Fırıncılar yakıt olarak kullanıyor. Kaloriferde de yakıt olarak kullanılıyor. Ayrıca, kayısı çekirdeğinden yağ üretiliyor. Toplayıp ihracatçılara satıyoruz. İhracatçılarda yurtdışına gönderiyor. Kayısı çekirdeğinin yüzde 95’i Avrupa’ya gidiyor.” diye konuştu. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.